HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Witbuik zeearend - Haliaeetus leucogaster

Witbuik zeearend

Haliaeetus leucogaster

Nederlands WITBUIK ZEEAREND

Haliaeetus leucogaster (Gmelin, 1788)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Haliaeetus
English White bellied fish eagle Français Pygargue blagre
Deutch Weißbauchseeadler Italiano Aquila di mare ventrebianco
Polish Bielik bialobrzuchy Português Águia marinha de barriga branca
Svenska Vitbukig havsörn Español Pigargo Oriental
Dansk Hvidbrystet Havørn Russkiy Белобрюхий орлан

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 670 tot 6.700 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Haliaeetus leucogaster heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 75 - 85 cm
Spanwijdte : 178 - 218 cm
Gewicht : (M) circa 1800 - 2900 gram / (V) circa 2500 - 3900 gram

Kenmerken Kenmerken:
De witbuikzeearend is een grote roofvogel met een spanwijdte van 178 tot 218 cm en een lichaamslengte van ongeveer 70 cm. Net als bij andere arendsoorten zijn de vrouwelijke dieren groter dan de mannelijke witbuikzeearenden. De volwassen witbuikzeearend heeft een wit verenkleed met donkergrijze vleugels. Jonge vogels hebben een grijsbruin verenkleed. De staart is net als bij alle zeearenden kort en wigvormig.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De witbuikzeearend is een bewoner van kuststreken en waterrijke bosgebieden in het Oriëntaals en Australaziatisch gebied. Het verspreidingsgebied loopt van westelijk India en zuidelijk China tot Australië en Nieuw-Guinea. In Azië komt de witbuikzeearend voor in Bangladesh, Brunei, Cambodja, China, India, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Filipijnen, Singapore, Sri Lanka, Taiwan, Thailand en Vietnam.

In Australië, waar het na de wigstaartarend (Aquila audax) de grootste roofvogel is, bewoont de witbuikzeearend kustgebieden en moerassen in zowel de tropische als de subtropische zone. In alle staten en territoria is de soort te vinden. Verder leeft de witbuikzeearend ook in Papoea-Nieuw-Guinea en het komt dit dier als dwaalgast voor op Christmaseiland

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De witbuikzeearend voedt zich voornamelijk met waterdieren zoals vissen, schildpadden en zeeslangen. Ook vogels tot de grootte van een zwaan, waaronder waadvogels, sternen, jonge reigers, eendvogels en aalscholvers, en zoogdieren zoals knaagdieren en kleine buideldieren zijn een potentiële prooi. Verder wordt ook aas wel gegeten.

Voortplanting Voortplanting:
De witbuikzeearend leeft alleen, in paren of in een familiegroep. Het nest van deze roofvogel is over het algemeen groot en bevindt zich in bomen of op kliffen langs de kust.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Australië, Bangladesh, Brunei Darussalam, Cambodja, China, Hongkong, India, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Papoea-Nieuw-Guinea, Filippijnen, Singapore, Sri Lanka, Thailand, Oost-Timor; Vietnam.

FOTOGALERIE

 


Witbuik zeearend - Haliaeetus leucogaster
Witbuik zeearend - Haliaeetus leucogaster
Witbuik zeearend - Haliaeetus leucogaster
Witbuik zeearend - Haliaeetus leucogaster
Witbuik zeearend - Haliaeetus leucogaster
Witbuik zeearend - Haliaeetus leucogaster
Witbuik zeearend - Haliaeetus leucogaster
Witbuik zeearend - Haliaeetus leucogaster
Witbuik zeearend - Haliaeetus leucogaster
Witbuik zeearend - Haliaeetus leucogaster







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites