HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Witband zeearend - Haliaeetus leucoryphus

Witband zeearend

Haliaeetus leucoryphus

Nederlands WITBANDZEEAREND

Haliaeetus leucoryphus (Pallas, 1771)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Haliaeetus
English Pallas's fish-eagle Français Pygargue de Pallas
Deutch Bindenseeadler Italiano Aquila di mare di Pallas
Polish Bielik wschodni Português Águia de Pallas
Svenska Bandhavsörn Español Pigargo de Pallas
Dansk Pallas Havørn Russkiy Орлан-долгохвост

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2018
► Eerdere publicaties...
2017 — Endangered (EN)
2016 — Vulnerable (VU)
2014 — Vulnerable (VU)
2012 — Vulnerable (VU)
2008 — Vulnerable (VU)
2007 — Vulnerable (VU)
2004 — Vulnerable (VU)
2000 — Vulnerable (VU)
1996 — Vulnerable (VU)
1994 — Vulnerable (VU)
1988 — Threatened (T)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 1.000 tot 2.499 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Haliaeetus leucoryphus heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 76 - 84 cm
Spanwijdte : 200 - 250 cm
Gewicht : (M) 2000 - 3700 gram / (V) 2000 - 3300 gram

Kenmerken Kenmerken:
Het heeft een lichtbruine kap over een wit gezicht. De vleugels zijn donkerbruin en de rug rufous, donkerder eronder. De staart is zwart met een brede, opvallende witte streep. Underwings hebben een witte band. Jongeren zijn over het algemeen donkerder zonder band op de staart.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Moerasgebieden.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Het voedsel bestaat voornamelijk uit grote zoetwatervissen. Ook worden regelmatig watervogels geslagen, waaronder volwassen grauwe ganzen, door ze aan te vallen op het wateroppervlak en vervolgens met deze weg te vliegen. Omdat deze ganssoort iets zwaarder is dan de adelaar, is dit een van de grootste gewichtheffenprestaties ooit geregistreerd voor een vliegende vogel.

Een ander geval van het tillen van een grote lading werd geregistreerd bij de Yamuna-rivier in het noorden van centraal India, waar een adelaar een enorme karper ving en met de worstelende vis heel laag over het water vloog voordat hij deze liet vallen als reactie op geweerschoten. De karper bleek 6 kg te hebben gewogen, ongeveer tweemaal het gewicht van de adelaar die hem droeg.

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Bangladesh, Bhutan, China, India, Iran, Islamitische Republiek; Irak; Kazachstan, Mongolië, Myanmar, Nepal, Pakistan, Tadzjikistan, Oezbekistan.

Mogelijk uitgestorven in Thailand.

FOTOGALERIE

 


Witband zeearend - Haliaeetus leucoryphus
Witband zeearend - Haliaeetus leucoryphus
Witband zeearend - Haliaeetus leucoryphus
Witband zeearend - Haliaeetus leucoryphus
Witband zeearend - Haliaeetus leucoryphus
Witband zeearend - Haliaeetus leucoryphus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites