HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Wigstaartarend - Aquila audax

Wigstaartarend

Aquila audax

Nederlands WIGSTAARTAREND

Aquila audax (Latham, 1801)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Aquila
English Wedge-tailed eagle Français Aigle d'Australie
Deutch Keilschwanzadler Italiano Aquila codacuneata
Polish Orzel australijski Português Águia audaz
Svenska kilstjärtsörn Español Águila Audaz
Dansk Kilehaleørn Russkiy Клинохвостый орёл

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort neemt toe.

Ondersoorten Aquila audax heeft 2 ondersoorten:
- Aquila audax audax
- Aquila audax fleayi

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 90 - 110 cm
Spanwijdte : 180 - 240 cm
Gewicht : (M) circa 2025 - 4030 gram / (V) circa 3050 - 5300 gram

Kenmerken Kenmerken:
De wigstaartarend is een zeer grote roofvogel met een spanwijdte van 180 tot 250 cm en een lichaamslengte van 85 tot 110 cm. Het gewicht bedraagt 3,2 tot 5 kg. Net als bij andere arendsoorten zijn de vrouwelijke dieren groter dan de mannelijke wigstaartarenden. De volwassen wigstaartarend heeft een bruinzwart verenkleed. Jonge vogels hebben een goudbruine kop, vleugels en rug en pas op zes- tot tienjarige leeftijd krijgen ze het volwassen verenkleed. De poten zijn tot aan de tenen gevederd. Aan de wigvormige staart dankt de soort zijn naam.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De wigstaartarend is een bewoner van de scrublands, boomsavannes en heuvelachtige gebieden in vrijwel geheel Australië (inclusief Tasmanië) en de savanne en graslanden van de Trans Fly (Nieuw-Guinea). In Australië komt de soort in alle deelstaten voor en is redelijk algemeen en neemt zelfs toe. De wigstaartarend heeft een enorm groot verspreidingsgebied en daardoor alleen al is de kans op uitsterven uiterst gering.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De wigstaartarend is voornamelijk een aaseter, maar ook levende prooi wordt regelmatig gevangen. Reptielen, vogels, hazen en konijnen zijn de voornaamste prooidieren en grotere dieren als kangoeroes of schapen worden slechts zelden gevangen. Deze arend speurt vanuit de lucht naar voedsel, meestal op een hoogte van 2000 meter en gebruikmakend van de thermiek. Wanneer een prooi wordt gezien, wordt deze na een glijvlucht op de grond, of soms in de lucht in het geval van vogels, gevangen.

Voortplanting Voortplanting:
De wigstaartarend bouwt grote nesten van takken in hoge bomen.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Australië, Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea.

FOTOGALERIE

 


Wigstaartarend - Aquila audax
Wigstaartarend - Aquila audax
Wigstaartarend - Aquila audax
Wigstaartarend - Aquila audax
Wigstaartarend - Aquila audax
Wigstaartarend - Aquila audax
Wigstaartarend - Aquila audax
Wigstaartarend - Aquila audax
Wigstaartarend - Aquila audax
Wigstaartarend - Aquila audax
Wigstaartarend - Aquila audax
Wigstaartarend - Aquila audax







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites