HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
West-Afrikaanse dwergsperwer - Accipiter erythropus

West-Afrikaanse dwergsperwer

Accipiter erythropus

Nederlands WEST-AFRIKAANSE DWERGSPERWER

Accipiter erythropus (Hartlaub, 1855)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Accipiter
English Red-legged sparrowhawk
Red-thighed sparrowhawk
Français Epervier de Hartlaub
Deutch Waldsperber Italiano Sparviero dai calzoni rossi
Polish krogulec tropikalny Português Gaviãozinho de coxas vermelhas
Svenska broksparvhök Español Gavilancito Muslirrojo
Dansk Rødbenet Spurvehøg Russkiy Краснобёдрый ястреб

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.

Ondersoorten Accipiter erythropus heeft 2 ondersoorten:
- Accipiter erythropus erythropus
- Accipiter erythropus zenkeri

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 22 - 28 cm
Spanwijdte : 45 - 57 cm
Gewicht : (M) circa 79 - 94 gram / (V) circa 132 - 170 gram

Kenmerken Kenmerken:
Een heel kleine, duifgrote sperwer met een opvallend staartpatroon. De roodbenige sperwer is seksueel dimorf, de mannetjes van de ondersoort hebben zeer donkergrijze bovendelen met een witte halve maan op de onderste staart die tijdens de vlucht opvallend is, evenals drie witte gebroken staartbalken op de donkergrijze staart. In tegenstelling tot de zwartachtige wangen is de keel wit en de rest van de buik roze-wit. Het oog is omgeven door een rode-oogring, de washuid is oranjerood en de poten zijn helder oranjegeel.

Mannetjes van de ondersoort A.e. zenkeri hebben diepe rufous onderzijde en meer duidelijke witte vlekken op de staart. Vrouwtjes zijn veel groter dan de mannetjes, met bruinere bovendelen en een meer bruinachtig oranje oog. Bij juvenielen is de buik meestal bruin, soms tot aan de borst.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De West-Afrikaanse dwergsperwer is een schuwe soort die het grootste deel van de dag in het bos zit, zoals tropisch groenblijvend regenwoud (vooral rond open plekken en openingen).

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Kleine vogels, zoals waxbills of wevers, en grote insecten, zoals rupsen, vlinders, libellen en sprinkhanen.

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Angola, Benin, Burkina Faso, Kameroen, Kongo, Ivoorkust, Gabon, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Liberia, Nigeria, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, Togo, Oeganda.

FOTOGALERIE

 


West-Afrikaanse dwergsperwer - Accipiter erythropus
West-Afrikaanse dwergsperwer - Accipiter erythropus
West-Afrikaanse dwergsperwer - Accipiter erythropus
West-Afrikaanse dwergsperwer - Accipiter erythropus
West-Afrikaanse dwergsperwer - Accipiter erythropus
West-Afrikaanse dwergsperwer - Accipiter erythropus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites