HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Wahlbergarend - Hieraaetus wahlbergi

Wahlbergarend

Hieraaetus wahlbergi

Nederlands WAHLBERGS AREND

Hieraaetus wahlbergi (Sundevall, 1851)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Hieraaetus
English Wahlberg's eagle Français Aigle de Wahlberg
Deutch Wahlbergs Adler Italiano Aquila di Wahlberg
Polish Orzel afrykanski Português Águia de Wahlberg
Svenska Wahlbergs örn Español Águila de Wahlberg
Dansk Savanneørn Russkiy Серебристый орёл

Synonym(s):
- Aquila wahlbergi

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2015 — Least Concern (LC) 2013 — Least Concern (LC) as Aquila wahlbergi
2012 — Least Concern (LC) as Aquila wahlbergi
2009 — Least Concern (LC) as Aquila wahlbergi
2008 — Least Concern (LC) as Aquila wahlbergi
2004 — Least Concern (LC) as Aquila wahlbergi
2000 — Unknown (LR/LC) as Aquila wahlbergi
1994 — Unknown (LR/LC) as Aquila wahlbergi
1988 — Unknown (LR/LC) as Aquila wahlbergi


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort is stabiel.

Ondersoorten Aquila wahlbergi heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 53 - 61 cm
Spanwijdte : 130 - 146 cm
Gewicht : (M) 440 - 845 gram / (V) 670 - 1400 gram

Kenmerken Kenmerken:
De Wahlbergarend is 53 tot 61 cm lang en weegt 437–845 gram (mannetje) of 670–1400 gram (vrouwtje) en heeft een spanwijdte van 130 tot 146 cm. Het is een betrekkelijk kleine en slanke arend, met lange staart en vleugels. De vogels is zeer variabel in kleur. Meest voorkomend is de donkere vorm die geheel donkerbruin is (in het Afrikaans heet de vogel Bruinarend). Daarnaast komen er lichte vormen voor en die zijn onderling weer zeer verschillend. De manier van vliegen, waarbij het silhouet praktisch kruisvormig is, vormt het belangrijkste kenmerk.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Deze soort komt voor in Afrika bezuiden de Sahara van Mauritanië oostelijk tot in tot Ethiopië en zuidelijk tot in Zuid-Afrika. Het leefgebied bestaat half open landschappen, zoals savanne, maar ook wel agrarisch landschap en gebied met struikgewas, mits bos in de buurt aanwezig is. Deze arend mijdt uitgesproken woestijngebieden en dicht tropisch bos en komt voor in laagland tot op 2800 m in Ethiopië.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Voedt zich voornamelijk met reptielen, vooral hagedissen (enkele slangen), vogels, waaronder jachtvogels (in het algemeen variërend van leeuweriken tot parelhoen.

Voortplanting Voortplanting:
Leggen vermoed juli-aug in W-Afrika (algehele seizoen daar juni-nov); Sept-okt in Noord-Afrika (bijv. In Ethiopië).

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Kameroen, Tsjaad, Kongo, Ivoorkust, Eritrea, Ethiopië, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Kenia, Liberia, Malawi, Mali, Mauritanië, Mozambique, Namibië, Niger, Nigeria, Rwanda, Senegal, Siërra Leone, Somalië, Zuid-Afrika, Soedan, Swaziland, Tanzania, Togo, Oeganda, Zambia, Zimbabwe.

FOTOGALERIE

 


Wahlbergarend - Hieraaetus wahlbergi
Wahlbergarend - Hieraaetus wahlbergi
Wahlbergarend - Hieraaetus wahlbergi
Wahlbergarend - Hieraaetus wahlbergi
Wahlbergarend - Hieraaetus wahlbergi
Wahlbergarend - Hieraaetus wahlbergi
Wahlbergarend - Hieraaetus wahlbergi
Wahlbergarend - Hieraaetus wahlbergi
Wahlbergarend - Hieraaetus wahlbergi
Wahlbergarend - Hieraaetus wahlbergi







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites