HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Shikra - Accipiter badius

Shikra

Accipiter badius

Nederlands SHIKRA

Accipiter badius (Gmelin, 1788)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Accipiter
English Shikra Français Épervier shikra
Deutch Schikrasperber Italiano Sparviere Shirka
Polish Krogulec maly Português Gavião shikra
Svenska Shikra Español Gavilán Chikra
Dansk Shikra Russkiy Туркестанский тювик

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2019
► Eerdere publicaties...
2016 — Least Concern (LC)
2015 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie van deze soort is stabiel.
Er leven naar schatting 500.000 tot 999.999 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Accipiter badius heeft 6 ondersoorten:
- Accipiter badius badius
- Accipiter badius cenchroides
- Accipiter badius poliopsis
- Accipiter badius polyzonoides
- Accipiter badius sphenurus
- Accipiter badius dussumieri

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 26 - 32 cm
Spanwijdte : 48 - 58 cm
Gewicht : (M) circa 125 gram / (V) circa 140 gram

Kenmerken Kenmerken:
De shikra heeft, net zoals de meeste soorten uit zijn geslacht, korte afgeronde vleugels en een lange, smalle staart. Volwassen dieren hebben een witte onderkant en een grijze bovenkant. De mannetjes hebben een felrode iris; bij de vrouwtjes is deze eerder oranje. Vrouwtjes zijn groter dan mannetjes.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De shikra leeft in verschillende habitat, zoals bossen, landbouwgebieden en stedelijke gebieden. Ze worden meestal gezien in paren of solitair.

Geluid Geluid:
 Het geluid dat hij vaak produceert tijdens zijn vluchten, lijkt op een hoge kik-ki… kik-ki...

Voedsel Voedsel:
shikra's voeden zich met kleinere vogels, eekhoorns, kleine reptielen en insecten.

Voortplanting Voortplanting:
Het broedseizoen in India duurt van maart tot juni. Het nest bestaat uit een platform dat met gras bedekt is. Zowel het mannetje als het vrouwtje helpen bij de bouw ervan. In het nest worden drie tot vier eieren gelegd, die na 18 tot 21 dagen uitkomen.

Overige Overige:
Van deze vogel bestaan verschillende ondersoorten. Zo heeft men Afrikaanse en Aziatische varianten. Het is echter zo dat de Afrikaanse ondersoorten in hun morfologie zodanig verschillen van de Aziatische, dat sommige wetenschappers denken dat het om totaal verschillende soorten gaat.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Afghanistan, Azerbeidzjan, Bangladesh, Bhutan, Cambodja, China, India, Iran, Islamitische Republiek; Irak, Kazachstan, Kirgizië, Laos, Myanmar, Nepal, Pakistan, Saudi-Arabië, Sri Lanka, Tadzjikistan, Thailand, Turkmenistan, Oezbekistan, Vietnam.

FOTOGALERIE

 


Shikra - Accipiter badius
Shikra - Accipiter badius
Shikra - Accipiter badius
Shikra - Accipiter badius
Shikra - Accipiter badius
Shikra - Accipiter badius
Shikra - Accipiter badius
Shikra - Accipiter badius
Shikra - Accipiter badius
Shikra - Accipiter badius







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:
Shikra - Accipiter badius

© Dhr. Ger van Creij - 03-11-2011
Locatie : Gomoa and Otuam, Ghana, Afrika
Camera: Panasonic FZ45
Lens: DC Vario-Elmarit 1:2.8-5.2/4.5

Shikra - Accipiter badius

© Dhr. Ger van Creij - 24 maart 2012
Locatie : Ghana, Afrika
Camera: Panasonic FZ45
Lens: DC Vario-Elmarit 1:2.8-5.2/4.5

Top 1000 Birding Websites