HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Rüppells gier - Gyps rueppelli

Rüppells gier

Gyps rueppelli

Nederlands RÜPPELLS GIER

Gyps rueppelli (Brehm, 1852)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Gyps
English Rueppell's griffon Français Vautours de Rüppell
Deutch Sperbergeier Italiano Grifone di Rueppell
Polish Sep plamisty Português Grifo de Rüppell
Svenska Rüppellgam Español Buitre Moteado
Dansk Rüppell's Grib Russkiy Африканский сип

Synonym(s):
- Rüppelgier
-Gyps rueppellii

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2018
► Eerdere publicaties...
2016 — Critically Endangered (CR)
2015 — Critically Endangered (CR)
2014 — Endangered (EN)
2012 — Endangered (EN)
2008 — Near Threatened (NT)
2007 — Near Threatened (NT)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 22.000 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Gyps rueppellii heeft 2 ondersoorten:
- Gyps rueppelli rueppelli
- Gyps rueppelli erlangeri

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 95 - 107 cm
Spanwijdte : 230 - 250 cm
Gewicht : circa 6800 - 9000 gram

Kenmerken Kenmerken:
De Rüppellgier verschilt van andere Afrikaanse gieren door zijn grote formaat, brede vleugels, trage vleugelslag met opvallend lange "vingers" (handpennen). Deze gier is donker en niet roestbruin zoals de Vale gier. Verder is opvallend de lichte horizontale band op de voorvleugel, op de overigens donkere vleugel.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Van open sub-Sahara habitats met droge steppe- en graslandschappen, tot wel 4500 meter hoogte in Ethiopië.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De Rüppellgier heeft verschillende aanpassingen aan hun dieet en zijn gespecialiseerde voeders, zelfs onder de gieren van de Oude Wereld van Afrika.

Ze hebben een bijzonder krachtige bouw en, nadat de meest aantrekkelijke zachte delen van een karkas zijn opgegeten, zullen ze doorgaan met de huid en zelfs de botten en zichzelf volproppen totdat ze nauwelijks kunnen vliegen. Ze hebben naar achteren gerichte weerhaken op de tong om vlees van het bot te verwijderen.

Ondanks hun grootte, kracht en aanpassingen zijn ze niet de meest dominante gier in hun assortiment, die wordt beschouwd als de nog grotere Oorgier.

Voortplanting Voortplanting:
Ze leven in kolonies en vormen paren voor het leven. Een paar zorgt samen voor het jong. Om een prooi te verdedigen, krijsen en blazen ze en zetten hun vleugels uit. Rüppell gieren nestelen op kliffen en leggen slechts 1 ei dat in zo'n 55 dagen wordt uitgebroed. Het jong kan na 3 maanden vliegen. Na 4-6 jaar verschijnt het volwassen verenkleed. Ze worden 40-50 jaar oud.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Algerije, Benin, Burkina Faso, Burundi, Kameroen, Tsjaad, Ivoorkust, Djibouti, Eritrea, Ethiopië, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Kenia, Mali, Mauritanië, Niger, Nigeria, Rwanda; Senegal, Somalië, Soedan, Tanzania, Togo, Oeganda.

FOTOGALERIE

 


Rüppellgier - Gyps rueppelli
Rüppellgier - Gyps rueppelli
Rüppellgier - Gyps rueppelli
Rüppellgier - Gyps rueppelli
Rüppellgier - Gyps rueppelli
Rüppellgier - Gyps rueppelli
Rüppellgier - Gyps rueppelli
Rüppellgier - Gyps rueppelli
Schedel Rüppellgier - Gyps rueppelli
Rüppellgier - Gyps rueppelli







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites