Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Rosse havik - Erythrotriorchis radiatus
Rosse havik - Erythrotriorchis radiatus
Rosse havik - Erythrotriorchis radiatus
Voorkomen Rosse havik - Erythrotriorchis radiatus
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Rosse havik - Erythrotriorchis radiatus (Latham, 1801)
English Red goshawk FranÁais Autour rouge Deutch Australische Habicht
Italiano Astore rosso australiano Svenska rŲdhŲk EspaŮol Azor Rojo
PortuguÍs AÁor-vermelho Polski Jastrzab kreskowany Dansk Lyshovedet BŚndhÝg
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Erythrotriorchis radiatus heeft geen ondersoorten (monotypisch).
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 46 - 61 cm
Spanwijdte : 111 - 136 cm
Gewicht : (M) circa 630 - 640 gram / (V) circa 1110 - 1370 gram
 
Kenmerken:
Het verenkleed is over het algemeen roodbruin; op het hoofd gestreept met zwart en wit, met meer wit op het gezicht en de keel; op de bovenvlakken (lichaam en bovenvleugels) gemarkeerd met zwart. Vliegveren en staart zijn grijs, donker boven en licht onder.

Onderkant (buik en underwing dekveren) zijn roodbruin met lichte zwarte tijk. Het vrouwtje heeft een lichtere buik dan het mannetje. Jongeren (eerste jaar) hebben minder strepen op de kop. Volwassenen hebben gele irissen (bruin tot geel bij de man); Juvenielen bruin. De washuid en de huid rond het oog variŽren van lichtblauw bij de jeugd tot lichtblauwgrijs tot lichtgrijs bij de volwassene. De benen en voeten van volwassenen zijn geel; jongeren zijn lichtgrijs, crŤme of lichtgeel.

Vleugels zijn lang, breed en gevingerd aan de uiteinden. De lange vleugels zijn anders dan de korte vleugels van de Accipiter-haviken. Zijn staart is lang en breed, vierkant getipt en ongeveer de helft van zijn totale lengte. Het heeft een robuuste snavel, een lichte wenkbrauwrand en zeer zware voeten met blote tarsi met een schubbenpatroon.

Er leven naar schatting 1.400 exemplaren in het wild.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
AustraliŽ.
 
Habitat:
Door BirdLife International geÔdentificeerde locaties die belangrijk zijn voor het behoud van de rode havik zijn Lilyvale in Far North Queensland, Kakadu Savanna en de Tiwi-eilanden in het Northern Territory en Mornington Sanctuary in de Kimberley-regio van West-AustraliŽ.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Rosse haviken jagen vooral op vogels, zoals papegaaien en duiven; zelden jagen ze ook op zoogdieren, reptielen en grote insecten.

Vroeg en laat op de dag jagen ze vanaf verborgen zitstokken in de bomen. Ze vallen aan door onopvallend te zweven, directe achtervolging of kunnen van een hoogte jagen.
 
Voortplanting:
Het nest is gebouwd in een zichtbare vork van een hoge opkomende boom. Het is een stickplatform bekleed met groene bladeren, 60Ė120 cm breed en 30Ė50 cm diep. Het legseizoen is van mei tot oktober in het tropische noorden en van augustus tot oktober in het oosten. De incubatie duurt 40 dagen, de nestperiode 51-53 dagen en de jongeren blijven 2-3 maanden afhankelijk
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: