HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Roofarend - Aquila rapax

Roofarend

Aquila rapax

Nederlands ROOFAREND

Aquila rapax (Temminck, 1828)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Aquila
English Tawny eagle Français Aigle ravisseur
Deutch Savannenadler Italiano Aquila rapace
Polish Orzel sawannowy Português Águia das estepes
Svenska Savannörn Español Águila Rapaz
Dansk Rovørn Russkiy Степной орёл

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2018
► Eerdere publicaties...
2017 — Least Concern (LC)
2016 — Least Concern (LC)
2015 — Least Concern (LC)
2013 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 100.000 tot 499.999 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Aquila rapax is gesplitst in 2 soorten:
- Aquila rapax
Aquila rapax
Aquila rapax rapax
Aquila rapax belisarius
Aquila vindhiana
- Aquila nipalensis
Aquila nipalensis nipalensis
Aquila nipalensis amurensis
Aquila nipalensis orientalis
Aquila nipalensis pallasii
Aquila nipalensis glitschi

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 65 - 75 cm
Spanwijdte : 160 - 190 cm
Gewicht : (M) 1700 - 3100 gram / (V) 1700 - 3100 gram

Kenmerken Kenmerken:
Dit is een grote arend, hoewel het een van de kleinere soorten is in het geslacht Aquila. Hij is 65-75 cm lang en heeft een spanwijdte van 160-190 cm. Het heeft wartachtige slagpennen en staart. De onderrug is erg bleek. Deze soort is kleiner en bleker dan de steppearend en deelt de bleke keel van die soort niet. Onrijpe vogels vertonen minder contrast dan volwassenen, maar beide vertonen een variatie in verenkleuren.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Roofarenden komen voor in een grote verscheidenheid aan habitats in Afrika en West-India. Habitats in Zuidelijk Afrika omvatten halfwoestijn (Namibië en Botswana), dorre savannes en graslanden in Zuid-Afrika, Miombo-bossen in Zimbabwe.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Hoewel de Roofarend wel op voedsel jaagt, vertrouwt hij ook op aas als voedselbron. Er is beschreven dat ze zich voedden met karkassen zo groot als Afrikaanse olifanten en zo klein als vervet-apen. Ze worden vaak geregistreerd op bermen waar roadkill een vaste voedselbron is. Roofarenden worden vaak gesignaleerd met gieren, bateleur, steppearend, hyaena en jakhals. Bij grote karkassen is er een hiërarchische sociale structuur gebaseerd op de grootte van de aaseter. De arenden blijven aan de periferie van de gier en voeden razernij en wachten tot er stukken vlees verschijnen. Vaak kunnen ze kleine stukjes oprapen, maar wachten ze tot het karkas klaar is en er nog maar weinig gieren zijn.

Voortplanting Voortplanting:
De grootte van het legsel variëreert van 1 tot 3 eieren per nest, maar gemiddeld 1,7 eieren per legsel. Eieren worden 40-44 dagen door het vrouwtje gebroedt voordat ze uitkomen. Slechts één kuiken overleeft steevast na het uitkomen van de eieren.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
India, Iran, Nepal, Pakistan, Saudi-Arabië, Jemen.

FOTOGALERIE

 


Roofarend - Aquila rapax
Roofarend - Aquila rapax
Roofarend - Aquila rapax
Roofarend - Aquila rapax
Roofarend - Aquila rapax
Roofarend - Aquila rapax
Roofarend - Aquila rapax
Roofarend - Aquila rapax
Roofarend - Aquila rapax
Roofarend - Aquila rapax







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites