Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Roodvleugelbuizerd - Butastur liventer
Roodvleugelbuizerd - Butastur liventer
Voorkomen Roodvleugelbuizerd - Butastur liventer
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Roodvleugelbuizerd - Butastur liventer (Temminck, 1827)
English Rufous-winged buzzard FranÁais Busautour p‚le Deutch RotflŁgelbussard
Italiano Butastore alirosse Svenska rostvingad vrŚk EspaŮol Busardo Alirrufo
PortuguÍs Bķtio-de-asas-ruivas Polski Myszolap bialobrzuchy Dansk RÝdvinget VŚge
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Butastur liventer heeft geen ondersoorten (monotypisch).
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 35 - 41 cm
Spanwijdte : 84 - 91 cm
Gewicht : circa 336 - 340 gram
 
Kenmerken:
De volwassen roodvleugelbuizerd is 35-41 cm lang. Het heeft een grijze kop en onderzijde, met enkele strepen op de kruin, nek en borst. De rest van de bovendelen is roodbruin grijs en de bovenstaart is helder roodbruin. Tijdens de vlucht toont het van bovenaf kastanjebruine slagpennen en de rufous bovenstaart, en van onderaf heeft het een grijs lichaam, witte underwing dekveren en grijsachtige slagveren en onderstaart. De jongere is doffer en bruiner, met een bruingrijze kraag en wit supercilium.

Deze soort is qua grootte en vorm vergelijkbaar met de migrerende Indische grijskopbuizerd, maar die soort heeft een bruinere bovenzijde en staart, een witte keel en een bruingebande witte buik.

Er leven naar schatting 670 tot 6.700 volwassen exemplaren in het wild.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
Cambodja, China, IndonesiŽ, Laos, Myanmar, Thailand, Vietnam.
 
Habitat:
Open land, droog bos, beboste savanne en struikgewas; ook in de buurt van rivieren, rijstvelden.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
De roodvleugelbuizerd eet hagedissen, kleine zoogdieren en grote insecten.
 
Voortplanting:
Nestperiode van februari-maart / april leggen in Java; waarschijnlijk juni-juli in Sulawesi. Relatief klein stoknest gebouwd per paar.
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: