Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Roodrugbuizerd - Geranoaetus polyosoma
Roodrugbuizerd - Geranoaetus polyosoma
Voorkomen Roodrugbuizerd - Geranoaetus polyosoma
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Roodrugbuizerd - Geranoaetus polyosoma (Quoy & Gaimard 1824)
Synonym(s): Buteo polyosoma
English Red-backed hawk FranÁais Buse tricolore Deutch RotrŁckenbussard
Italiano Poiana dorsorosso PortuguÍs Gavi„o-de-costas-vermelhas EspaŮol Busardo Dorsirrojo
Svenska RŲdryggad vrŚk Polski Myszolůw rdzawogrzbiety Dansk PragtvŚge
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort neemt toe Populatie trend van deze soort neemt toe.
 
Ondersoorten:
Geranoaetus polyosoma is gesplitst in 2 soorten:
- Geranoaetus polyosoma
    Geranoaetus polyosoma polyosoma
    Geranoaetus polyosoma exsul
- Geranoaetus poecilochrous
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 45 - 62 cm
Spanwijdte : 113 - 151 cm
Gewicht : (M) circa 800 gram / (V) circa 1800 gram
 
Kenmerken:
De Engelse syn. naam "variabele havik" is volledig verdiend, omdat beide geslachten in verschillende vormen voorkomen. Alle volwassenen hebben een witte staart met een contrasterende zwarte onderband en grijze vleugels die donker zijn geblokkeerd (tijdens de vlucht van onderaf lijken de remiges witachtig met fijne versperring en een brede zwarte punt). Het resterende verenkleed varieert van zeer donkergrijs tot witachtig, en sommige individuen hebben roodbruin tot onderzijde. Vrouwtjes hebben meestal een roodbruine rug, die mannen meestal niet hebben, hoewel tenminste sommige mannen dit ook hebben. Het taxon exsul van de Juan FernŠndez-eilanden is veel minder variabel, omdat het witachtig beneden en grijs boven is bij volwassenen van beide geslachten.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
ArgentiniŽ; Bolivia, Chili; Colombia; Equador; Falkland eilanden (Malvinas), Paraguay, Peru, Uruguay.
 
Habitat:
De roodrugbuizerd komt in open habitats voor op alle hoogten. Het soort met de rode rug leeft in de meest uiteenlopende gebieden van de variabele havikrassen, inclusief boven de boomgrens in bergen, uitlopers van de Pacifische kust, Patagonische steppen, landbouwgebieden en randen van riviergalerijen, beukenbossen en vochtige premontane en laaglandbossen.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Ze jagen op bijna alle kleine tot middelgrote dieren die kunnen worden gevangen, maar kleine zoogdieren vormen in sommige onderzoeken meer dan 90% van de prooi. De meest voorkomende prooi is cavies, tuco-tucos, konijnen, muizen en ratten. Regenwormen, snuitkevers, orthopterans en andere ongewervelde dieren worden vaak geslagen.
 
Voortplanting:
-
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: