Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Roodbuikhavikarend - Hieraaetus kienerii
Roodbuikhavikarend - Hieraaetus kienerii
Roodbuikhavikarend - Hieraaetus kienerii
Voorkomen Roodbuikhavikarend - Hieraaetus kienerii
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Roodbuik havikarend - Lophotriorchis kienerii (Geoffroy Saint-Hilaire, 1835)
Synonym(s): Roodbuikdwergarend
English Rufous-bellied eagle FranÁais Aigle ŗ ventre roux Deutch Rotbauchadler
Italiano Aquila minore pettocastano Svenska rŲdbukig Ųrn EspaŮol Ńguila-azor Ventrirroja
PortuguÍs Ńguia-de-barriga-ruiva Polski Orzelek rdzawobrzuchy Dansk RÝdbuget HÝgeÝrn
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Hieraaetus kienerii heeft 2 ondersoorten:
- Hieraaetus kienerii kienerii
- Hieraaetus kienerii formosus
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 42 - 60 cm
Spanwijdte : 90 - 127 cm
Gewicht : (M) circa 730 gram / (V) circa 800 gram
 
Kenmerken:
De roodbuikhavikarend (Lophotriorchis kienerii) is een dwergarend van gemiddelde grootte. De geslachten lijken sterk op elkaar.

Een volwassen exemplaar van L. k. formosus heeft een zwartachtige bovenzijde en kuif. De staart is van boven donkerbruin met vage zwarte banden. Aan de onderkant is de staart witachtig met vage zwarte strepen en een brede zwarte band aan het einde. De zijkanten van het gezicht zijn gestreept roodachtigbruin en zwart. De vluchtveren zijn aan de onderzijde witachtig en gestreept tot bijna volledig zwart richting de zijkant. De onderzijde van de vleugels zijn roodbruin met zwarte strepen. De keel en bovenkant van de borst zijn wit. De onderkant van de borst, de veren op de romp en de onderzijde van de staart zijn eveneens donkerrood. De borst heeft zwarte strepen. Op de flanken zit een zwarte plek. Een juveniel heeft een donkerbruine bovenkant en kuif. Het voorhoofd en nek zijn gestippeld wit met bruin. Het gezicht is zwart. De onderkant van de jonge roodbuikdwergarend is wit. De snavel van de roodbuikdwergarend is donkergrijs, de ogen donkerbruin en de poten zijn geel.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
Bangladesh, Bhutan, Brunei Darussalam, Cambodja, China, India, IndonesiŽ, Laos, MaleisiŽ, Myanmar, Nepal, Filippijnen, Sri Lanka, Thailand, Vietnam.
 
Habitat:
Deze soort wordt voornamelijk geassocieerd met heuvelbossen, in de beboste gebieden van tropisch AziŽ. In India komen ze vaker voor in de West-Ghats dan langs de Himalaya waar ze voorkomen van Nepal tot Assam.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
 Ze maken duikvluchten om prooien te vangen. Deze bestaan uit vogels in de lucht of zoogdieren op de bosbodem. Vogels ter grootte van de Sri Lanka-houtduif, Kalij-fazant en junglehoenders zijn als prooi geregistreerd.
 
Voortplanting:
Het broedseizoen van de arenden is in de winter met de jongen die in het voorjaar uitvliegen wanneer de prooisoorten ook broeden. Het nest is bekleed met groene bladeren en er wordt een enkel ei gelegd. Beide ouders wisselen om beurtent, om het nest te verdedigen.
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: