Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Ridways buizerd - Buteo ridgwayi © Pedro Genaro
Ridways buizerd - Buteo ridgwayi
Voorkomen Ridways buizerd - Buteo ridgwayi
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Ridgways buizerd - Buteo ridgwayi (Cory, 1883)
English Ridgway's hawk FranÁais Buse de Ridgway Deutch Haitibussard
Italiano Poiana di Ridgway Svenska hispaniolavrŚk EspaŮol Busardo de la EspaŮola
PortuguÍs Gavi„o-da-hispaniola Polski Myszolůw siwoglowy Dansk HispaniolavŚge
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Buteo ridgwayi heeft geen ondersoorten (monotypisch).
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 35 - 40 cm
Spanwijdte : 69 - 81 cm
Gewicht : circa 330 - 450 gram
 
Kenmerken:
Dit is een middelgrote, compacte havik, 35-40 cm lang. Het vrouwtje is gemiddeld 50 gram zwaarder. De volwassene heeft een bruingrijze bovenzijde, een grijsachtig gestreepte onderzijde met een roodbruine wassing, roodachtige dijen en een zwart-witte gestreepte staart. Het mannetje is grijzer dan het vrouwtje. De poten en de basis van de snavel zijn geel.

De vogel lijkt sterk op de roodstaartbuizerd (Buteo jamaicensis), maar Ridgways buizerd is veel kleiner en heeft geen rode staart.

Er leven naar schatting 240 tot 260 volwassen exemplaren in het wild.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
Dominicaanse Republiek. Regionaal uitgestorven: HaÔti.
 
Habitat:
Komt voornamelijk voor in verhillende bostypen, waaronder regenwoud, subtropisch bos.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Deze vogel voedt zich met kleine zoogdieren, vogels, hagedissen en slangen.
 
Voortplanting:
Het nestelt zich in de toppen van hoge bomen, met nestbouw in februari en maart en eierlegging in maart en april.
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: