HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Prairiebuizerd - Buteo swainsoni

Prairiebuizerd

Buteo swainsoni

Nederlands PRAIRIEBUIZERD

Buteo swainsoni (Bonaparte, 1838)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Buteo
English Swainson's hawk Français Buse de swainson
Deutch Präriebussard Italiano Poiana di Swainson
Polish Myszolów preriowy Português Gaviao papa gafanhoto
Svenska Prärievråk Español Busardo Chapulinero
Dansk Prærievåge Russkiy Свенсонов канюк

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort is stabiel.

Ondersoorten Buteo swainsoni heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 48 - 56 cm
Spanwijdte : 117 - 137 cm
Gewicht : (M) circa 683 - 936 gram / (V) circa 937 - 1700 gram

Kenmerken Kenmerken:
Er zijn twee belangrijke kleurvariaties. Meer dan 90% van de individuen is lichtgevormd; de donkere vorm komt het meest voor in het uiterste westen van het bereik:

Lichtgekleurde volwassenen zijn wit aan de onderkant met een donkere, roodachtige "bib" op de borst en een opvallende witte keel- en gezichtsvlek. De underwings, gezien terwijl de vogel zweeft, hebben lichte voeringen (leading edge) en donkere slagpennen, een patroon dat uniek is onder Noord-Amerikaanse roofvogels.

De staart is grijsbruin met ongeveer zes smalle donkere banden en een bredere onderrand. De bovendelen zijn bruin. Jongeren lijken op elkaar, maar donkere gebieden hebben bleke vlekken en lichte gebieden, vooral de flanken, hebben donkere vlekken. De borst is bleek met wat donkere vlekken. De onderrand van de staart is minder duidelijk. Vogels in hun eerste lente kunnen bleke koppen hebben door het dragen van veren.

Donkergekleurde vogels zijn donkerbruin behalve een lichte vlek onder de staart. Er is een rufous-variant die lichter is aan de onderkant met roodachtige staven. De staarten van beide vormen lijken op die van de lichte vorm.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De meeste habitats van espen-, eiken- en coniferenbossen tot steppen en woestijnen.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Seizoensgebonden dieet: in broedseizoen voornamelijk zoogdieren (konijnen, grondeekhoorns, woelmuizen en vleermuizen), maar ook vogels. Ook sprinkhanen en krekels staan op hun menu.

Voortplanting Voortplanting:
De prairiebuizerd nestelen meestal in geïsoleerde bomen of struiken, schuilplaatsen, oeverbossen of rond verlaten boerderijen. Af en toe nestelt een paar op de grond of op een bank of richel. Nestbomen en -struiken omvatten ponderosa-dennen, Douglas-sparren, sparren, cottonwood, tamme populier, esp, iep, mesquite, wilg, saguaro-cactus en yapta's met zappenboom. Nesten bevinden zich van 2,7 tot 4,6 meter boven de grond, vaak in de schaduwrijke luifel maar nabij de top van de boom. Nesten zijn dunne structuren, meestal kleiner dan de nesten van de roodstaartbuizerd, en blazen vaak neer na het broedseizoen.

De grootte van het legsel varieert van één tot vier eieren, maar gemiddeld twee tot drie. Elk ei is elliptisch van vorm, ongeveer 57 mm lang en 46 mm breed. Het ei is glad met fijne granulaties en de grondkleur is wit, vaak blauwachtig of groen getint. Tijdens de incubatie slijt de kleur van de schaal snel tot mat wit. Sommige eieren zijn gewoon; andere zijn licht gemarkeerd met vlekken en vlekken van lichtbruin. De incubatietijd is 34 tot 35 dagen, waarbij het vrouwtje incubeert terwijl het mannetje voedsel brengt.

Vliegveren verschijnen op de juveniele jongen na 9 tot 11 dagen. Een hoge neststerfte komt vaak voor wanneer de jongen 15 tot 30 dagen oud zijn en kan het gevolg zijn van broedermoord. De jongen beginnen na 33 tot 37 dagen het nest te verlaten voor omringende takken, het uitvliegen vindt plaats na ongeveer 38 tot 46 dagen. De vluchtelingen zijn 4 tot 5 weken afhankelijk van hun ouders. Deze soort heeft één broed per jaar en legt blijkbaar geen vervangende klauwen.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Canada, Verenigde Staten, Uruguay.

FOTOGALERIE

 


Prairiebuizerd - Buteo swainsoni
Prairiebuizerd - Buteo swainsoni
Prairiebuizerd - Buteo swainsoni
Prairiebuizerd - Buteo swainsoni
Prairiebuizerd - Buteo swainsoni
Prairiebuizerd - Buteo swainsoni
Prairiebuizerd - Buteo swainsoni
Prairiebuizerd - Buteo swainsoni
Prairiebuizerd - Buteo swainsoni
Prairiebuizerd - Buteo swainsoni
Prairiebuizerd - Buteo swainsoni
Prairiebuizerd - Buteo swainsoni







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites