HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Palmgier - Gypohierax angolensis

Palmgier

Gypohierax angolensis

Nederlands PALMGIER

Gypohierax angolensis (Gmelin, 1788)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Gypohierax
English Palm-nut vulture Français Palmiste africain
Deutch Palmgeier Italiano Avvoltoio delle palme
Polish Palmojad Português Abutre das palmeiras
Svenska Palmgam Español Buitre Palmero
Dansk Palmegrib Russkiy Пальмовый гриф

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2013 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort is stabiel.

Ondersoorten Gypohierax angolensis heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 60 - 71 cm
Spanwijdte : 130 - 140 cm
Gewicht : (M) 1360 - 1710 gram / (V) circa 1360 - 1710 gram

Kenmerken Kenmerken:
Het verenkleed is wit op de kop, borst, poten en de voorste helft van de vleugels en zwart op de achterste helft van de vleugels, rug en staart. Rond de ogen bevinden zich een rode vlek. Een volwassen dier is 56 tot 65 cm groot, 1,3 tot 1,8 kg zwaar en heeft een vleugelspanwijdte van 130 tot 150 cm. Tijdens de vlucht lijkt deze soort meer op een arend dan op een gier.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Deze gier van de Oude Wereld komt voor in bossen en op savannen in Afrika beneden de Sahara, met name van Senegal en Gambia tot Zuid-Soedan en oostelijk Kenia, zuidelijk tot Angola en noordoostelijk Zuid-Afrika. Gewoonlijk bevindt de palmgier zich dicht bij water. Het is geen schuw dier en kan dicht bij door mensen bewoonde gebieden waargenomen worden.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Het voedsel van de palmgier bestaat uit dode vissen en de noot van de oliepalm. Niet voor niets wordt het dier dan ook palmgier genoemd.

Voortplanting Voortplanting:
Het wijfje broedt gedurende ongeveer zes weken één enkel ei uit in een omvangrijk nest in een boom. Kuikens zijn bruin, met een gele oogstreep. Na circa vijf jaar zijn ze volgroeid.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Kameroen, Tsjaad, Kongo, Ivoorkust, Equatoriaal-Guinea, Gabon, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Kenia, Liberia, Malawi, Mali, Mozambique, Namibië, Niger, Nigeria, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, Zuid-Afrika, Soedan, Tanzania, Togo, Oeganda, Zambia, Zimbabwe.

FOTOGALERIE

 


Palmgier - Gypohierax angolensis
Palmgier - Gypohierax angolensis
Palmgier - Gypohierax angolensis
Palmgier - Gypohierax angolensis
Palmgier - Gypohierax angolensis
Palmgier - Gypohierax angolensis
Palmgier - Gypohierax angolensis
Palmgier - Gypohierax angolensis
Palmgier - Gypohierax angolensis
Palmgier - Gypohierax angolensis
Palmgier - Gypohierax angolensis
Palmgier - Gypohierax angolensis
Palmgier - Gypohierax angolensis
Palmgier - Gypohierax angolensis
Skelet Palmgier - Gypohierax angolensis
Palmgier - Gypohierax angolensis







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites