Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Ovambossperwer - Accipiter ovampensis
Ovambossperwer - Accipiter ovampensis
Voorkomen Ovambossperwer - Accipiter ovampensis
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Ovambossperwer - Accipiter ovampensis (Gurney, 1875)
English Ovambo sparrowhawk FranÁais …pervier de l'Ovampo Deutch Ovambosperber
Italiano Sparviero di Ovampo Svenska ovambohŲk EspaŮol GavilŠn del Ovampo
PortuguÍs Gavi„o do Ovambo Polski Krogulec szary Dansk OvampospurvehÝg
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort neemt toe Populatie trend van deze soort neem toe.
 
Ondersoorten:
Accipiter ovampensis heeft geen ondersoorten (monotypisch).
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 30 - 40 cm
Spanwijdte : 60 - 75 cm
Gewicht : (M) circa 105 - 190 gram / (V) circa 180 - 305 gram
 
Kenmerken:
De Ovambosperwer lijkt morfologisch op een kleine valk, met relatief lange vleugels en een korte staart en tarsus. Het is een kleine sperwer met de typische breedvleugelige langstaartvorm van een lid van het geslacht Accipiter. De volwassenen hebben een effen grijze bovendeel met witte balken op de stuit en witte onderzijde die fijn geblokkeerd zijn met grijs maar met een effen witte ventilatie. De staart heeft drie donkere balken en een brede, donkere onderband. De snavel is zwart, in contrast met de rode koren, de ogen zijn donkerrood en de poten zijn oranje. Er is een melanistische vorm die helemaal zwart is, behalve de witgebande slagpennen op de underwing. De jongere is bruiner en kan wit zijn op de onderkant en kop of een bruine kop en rufous onderkant. Vrouwtjes zijn ongeveer 14% groter dan mannetjes.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
Angola, Benin, Botswana, Burundi, Kameroen, Tsjaad, Kongo, Ivoorkust, EthiopiŽ, Ghana, Guinea, Kenia, Malawi, Mali, Mozambique, NamibiŽ, Nigeria, Rwanda, Senegal, Swaziland, Zuid-Afrika, Tanzania, Togo, Oeganda, Zambia, Zimbabwe.
 
Habitat:
De Ovambosperwer leeft in Afrika ten zuiden van de Sahara. Hij komt voor in de bosgebieden in Noord-NamibiŽ, Angola, Botswana, Zimbabwe, Malawi, Zambia, Mozambique en het noorden van Zuid-Afrika. Ook in delen van Zuid- en Oost-Congo, West-Tanzania, Zuidwest-Kenia en in Rwanda, Burundi en Oeganda. Verder wordt de Ovambosperwer aangetroffen in de savannagebieden van West-Afrika tot Oost-Afrika. De vogel verkiest een mozaÔek van bos en open landschap.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Voornamelijk kleine vogels van 10 - 60 gram, hoewel het vrouwtje duiven tot 250 gram slaat. Ook koekoeken, nachtpotjes, bijeneters en spechten worden geslagen.
 
Voortplanting:
De Ovambosperwer is territoriaal en het vrouwtje bouwt het grootste deel van het nest, waardoor een platform ontstaat van takken, bekleed met schorssnippers en af ​​en toe groene bladeren. Het wordt meestal in de kruin van een boom geplaatst, ofwel een inheemse boom of een buitenaardse boom zoals eucalyptus. De eieren worden gelegd in augustus tot november, met een piek in augustus en september en de koppeling is tussen ťťn en vijf eieren. Het vrouwtje broedt de eieren uit, terwijl het mannetje haar eten brengt, meestal 2-3 keer per dag. Het mannetje blijft 18 dagen na het uitkomen de enige voedselleverancier voor zowel het vrouwtje als de kuikens, waarna het vrouwtje ook gaat jagen. De jongen vluchten na 33-39 dagen en worden ongeveer een maand daarna volledig onafhankelijk.
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: