HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Oost-Afrikaanse Dwergsperwer - Accipiter minullus

Oost-Afrikaanse Dwergsperwer

Accipiter minullus

Nederlands OOST-AFRIKAANSE DWERGSPERWER

Accipiter minullus (Daudin, 1800)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Accipiter
English African Little Sparrowhawk Français Epervier minule
Deutch Zwergsperber Italiano Sparviero minore africano
Polish Krogulec skromny Português Gavião pequeno
Svenska dvärghök Español Gavilancito Chico
Dansk Afrikansk Spurvehøg Russkiy Африканский малый перепелятник

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort is stabiel.
Er leven...

Ondersoorten Accipiter minullus heeft 2 ondersoorten:
- Accipiter minullus minullus
Accipiter minullus infrequens
- Accipiter minullus tropicalis

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 20 - 25 cm
Spanwijdte : 39 - 52 cm
Gewicht : (M) circa 74 - 85 gram / (V) circa 68 - 105 gram

Kenmerken Kenmerken:
De Oost-Afrikaanse dwergsperwer is, zoals de naam al doet vermoeden, een zeer kleine roofvogel die zich ook onderscheidt door twee witte vlekken aan de onderkant van de centrale staartveren en door een smalle witte vlek op de onderste staart. Het is seksueel dimorf en het mannetje heeft een donkergrijze bovenzijde, die bijna zwart kan lijken, deze kleur strekt zich uit tot aan de wangen en contrasteert met de witte keel. De buik is witgeband met fijne rufous-staven. De vrouwtjes zijn over het algemeen bruiner aan de bovenkant en de staven aan de onderkant zijn ook bruiner en minder fijn dan de man.

De juvenielen zijn over het algemeen bruiner met bleke punten aan de bovenzijde van de veren en worden gespot met hieronder gegroeid in plaats van geblokkeerd en de staartveren hebben alleen de uiteinden wit en zijn donker. Bij volwassenen is de snavel zwart, de lange benen en lange tenen zijn geel, het graan is geel en de ogen zijn diepgeel; bij jongeren hebben een geelgroene koren en bruine ogen.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Open bos, savanne, bosrand en doorn, meestal langs rivieren of in valleien.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Voornamelijk kleine vogels met een gewicht van 10–40 gram. Af en toe tot 80 gram. Ook kleine zoogdieren, zoals vleermuizen worden geslagen.. Hagedissen en grote insecten beoren ook tot het menu.

Voortplanting Voortplanting:
De Oost-Afrikaanse dwergsperwer is een monogame en territoriale solitaire nester. Op het display van de man ziet hij zitten met zijn lichaam parallel aan de zitstok en zwaait zijn hoofd heen en weer. Het vrouwtje neemt de meeste verantwoordelijkheid voor het bouwen van het nest door een klein stokplatform te bouwen met een dunne laag groene bladeren. Ze plaatst het nest meestal in de hoofdvork van een boom en geeft de voorkeur aan uitheemse soorten, zoals eucalyptus, populieren, jacaranda en treurwilg. Ze zal het oude nest van een shikra of gabar-havik gebruiken in plaats van haar eigen nest te bouwen.

In zuidelijk Afrika worden de één tot drie eieren gelegd van september tot december, met een piek in oktober. De eieren worden door zowel het mannetje als het vrouwtje ongeveer 31-32 dagen bebroed, hoewel het vrouwtje ten minste driekwart van de incubatie zal uitvoeren. Het mannetje brengt regelmatig voedsel naar het broedende vrouwtje en hij blijft dit doen terwijl zij de verantwoordelijkheid op zich neemt voor het broeden van de kuikens.Het mannetje verdedigt het nest ook tegen andere vogels die het naderen en jaagt ze krachtig weg, zeer krachtig als de indringer vogel is een andere roofvogel. De jongeren vluchten ongeveer 25–27 dagen oud en blijven tot een jaar op het grondgebied van hun ouders.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Angola, Botswana, Burundi, Kongo, Eritrea, Ethiopië, Kenia, Malawi, Mozambique, Namibië, Rwanda, Somalië, Zuid-Afrika, Soedan, Swaziland, Tanzania, Oeganda, Zambia, Zimbabwe.

FOTOGALERIE

 


Oost-Afrikaanse Dwergsperwer - Accipiter minullus
Oost-Afrikaanse Dwergsperwer - Accipiter minullus
Oost-Afrikaanse Dwergsperwer - Accipiter minullus
Oost-Afrikaanse Dwergsperwer - Accipiter minullus
Oost-Afrikaanse Dwergsperwer - Accipiter minullus
Oost-Afrikaanse Dwergsperwer - Accipiter minullus
Oost-Afrikaanse Dwergsperwer - Accipiter minullus
Oost-Afrikaanse Dwergsperwer - Accipiter minullus
Oost-Afrikaanse Dwergsperwer - Accipiter minullus
Oost-Afrikaanse Dwergsperwer - Accipiter minullus
Oost-Afrikaanse Dwergsperwer - Accipiter minullus
Oost-Afrikaanse Dwergsperwer - Accipiter minullus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites