Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Nieuw-Guinea wespendief - Henicopernis longicauda
Nieuw-Guinea wespendief - Henicopernis longicauda
Nieuw-Guinea wespendief - Henicopernis longicauda
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Nieuw-Guinea wespendief - Henicopernis longicauda (Garnot, 1828)
English Long-tailed honey-buzzard FranÁais Bondrťe ŗ longue queue Deutch Papua-Wespenbussard
Italiano Pecchiaiolo codalunga Svenska lŚngstjšrtad bivrŚk EspaŮol Abejero Colilargo
PortuguÍs Gavi„o-abelheiro-de-rabo-longo Polski Pszczolojad dlugosterny Dansk Langhalet HvepsevŚge
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Falco subbuteo heeft 3 ondersoorten:
- Henicopernis longicauda longicauda
- Henicopernis longicauda minimus
- Henicopernis longicauda fraterculus
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 50 - 61 cm
Spanwijdte : 105 - 140 cm
Gewicht : (M) circa 447 - 630 gram / (V) circa 570 - 730 gram
 
Kenmerken:
-
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
IndonesiŽ, Papoea-Nieuw-Guinea.
 
Habitat:
Tropisch regenwoud, bosrand en aangrenzende open plekken, van zeeniveau tot 3000 meter hoogte.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Meestal insecten, waaronder wespen en hun larven (ook mieren, sprinkhanen en anderen); ook boomhagedissen, kleine vogels.
 
Voortplanting:
Het broedgedrag vindt plaats van het late natte seizoen tot het droge seizoen (van de herfst tot de lente in AustraliŽ); In mei tot augustus worden de eieren gelegd. Nesten worden in april gebouwd.
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: