Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Molukkenarend - Aquila gurneyi
Molukkenarend - Aquila gurneyi
Voorkomen Molukkenarend - Aquila gurneyi
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Molukkenarend - Aquila gurneyi (Gray, 1860)
English Gurney's eagle FranÁais Aigle de Gurney Deutch Gurney-Adler
Italiano Aquila di Gurney Svenska Gurneys Ųrn EspaŮol Ńguila MoluqueŮa
PortuguÍs Ńguia-das-molucas Polski Orzel molucki Dansk MolukÝrn
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Aquila gurneyi heeft geen ondersoorten (monotypisch).
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 66 - 86 cm
Spanwijdte : 170 - 190 cm
Gewicht : (M) circa 2800 gram / (V) circa 3100 gram
 
Kenmerken:
Deze arend is een vrij grote soort. Voornamelijk donkerbruin tot zwart, met bleke onderkanten aan de slagpennen en een ronde staart. Een onvolwassen vogel weegt circa 3 kg. Vrouwtjes zijn groter dan de mannethes. Zijn vleugels worden horizontaal gehouden tijdens het zweven.

Jongeren hebben bruine schouderveren, vleugeldekveren en rug, gevlekt met grijs en bef. De zwarte staart is lichtjes gestreept en het hoofd en de onderkant zijn lichtbruin en vervagen in een crŤmekleurige buik en benen.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
IndonesiŽ, Papoea-Nieuw-Guinea.
 
Habitat:
De Molukkenarend komt voor van de Molukken tot Irian Jaya en het grootste deel van Nieuw-Guinea. Van zeeniveau tot 1500 meter hoogte. Van de Saibai- en Boigu-eilanden in de noordwestelijke Torres Strait. het bewoont een breed scala aan habitats van zeeniveau tot aan de sneeuwgrens.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Het voedt zich met zoogdieren (zoals cuscuses), reptielen, vissen en vogels.
 
Voortplanting:
-
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: