HOME
Maleise wespendief - Pernis ptilorhynchus

Maleise wespendief

Pernis ptilorhynchus

Nederlands MALEISE WESPENDIEF

Pernis ptilorhynchus (Temminck, 1821)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Pernis
English Oriental Honey Buzzard Français Bondrée orientale
Deutch Schopfwespenbussard Italiano Pecchiaiolo orientale
Polish Trzmielojad czubaty Português Bútio vespeiro oriental
Svenska Tofsbivråk Español Abejero Oriental
Dansk Østlig Hvepsevåge Russkiy Хохлатый осоед

Synonym(s):
- Aziatische wespendief

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2015 — Least Concern (LC)
2013 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)

Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort is stabiel.

Ondersoorten Pernis ptilorhyncus heeft 6 ondersoorten:
- Pernis ptilorhynchus ptilorhynchus
- Pernis ptilorhynchus orientalis
- Pernis ptilorhynchus ruficollis
- Pernis ptilorhynchus torquatus
- Pernis ptilorhynchus palawanensis
- Pernis ptilorhynchus philippensis

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 52 - 68 cm
Spanwijdte : 115 - 155 cm
Gewicht : (M) circa 750 - 1280 gram / (V) circa 950 - 1490 gram

Kenmerken Kenmerken:
Deze soort is niet verwant aan Buteo-buizerds en staat taxonomisch dichter bij de wouw. Het lijkt langhalsig met een kleine kop (die lijkt op die van een duif) en zweeft op vlakke vleugels. Het hoofd mist een sterke wenkbrauwrug, waardoor het een gezichtsuitstraling krijgt die heel anders is dan een roofvogel. Het heeft een lange staart en een korte kop. Het is bruin boven, maar niet zo donker als Europese honingbuizerd, en bleker onder. Er is een donkere keelstreep aanwezig. Ongewoon voor een grote roofvogel zijn de geslachten te onderscheiden. Het mannetje heeft een blauwgrijze kop, terwijl het vrouwtje bruin is. Ze is iets groter en donkerder dan het mannetje. Het mannetje heeft een zwarte staart met een witte band.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Vooral bijen en wespen, in het bijzonder hun larven, eten ook stukjes kam en honing; voedt zich met nesten in boomgaten en dergelijke.

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Bangladesh, Bhutan, Cambodja, China, India, Iran, Japan, Laos, Maleisië, Myanmar, Nepal, Pakistan, Filippijnen, Sri Lanka, Thailand, Oost-Timor, Vietnam.

FOTOGALERIE

 


Maleise wespendief - Pernis ptilorhynchus
Maleise wespendief - Pernis ptilorhynchus
Maleise wespendief - Pernis ptilorhynchus
Maleise wespendief - Pernis ptilorhynchus
Maleise wespendief - Pernis ptilorhynchus
Maleise wespendief - Pernis ptilorhynchus
Maleise wespendief - Pernis ptilorhynchus
Maleise wespendief - Pernis ptilorhynchus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter: