Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Madagaskar havik - Accipiter henstii
Madagaskar havik - Accipiter henstii
Voorkomen Madagaskar havik - Accipiter henstii
Madagaskar havik - Accipiter henstii
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Madagaskar havik - Accipiter henstii (Schlegel, 1873)
English Henst's Goshawk FranÁais Autour de Henst Deutch Madagaskarhabicht
Italiano Astore di Henst Svenska madagaskarduvhŲk EspaŮol Azor Malgache
PortuguÍs AÁor-malgaxe Polski Jastrzab brunatny Dansk MadagaskarduehÝg
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Accipiter henstii heeft geen ondersoorten (monotypisch).
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 52 - 62 cm
Spanwijdte : 96 - 100 cm
Gewicht : (M) circa 609 gram / (V) circa 960 - 1140 gram
 
Kenmerken:
Het lichaam van de Madagaskar havik is meestal bedekt met een donker bruingrijze veren. De onderkant is lichter van kleur en heeft een versleten patroon. Hoewel de kleuring van de juveniele vogels varieert, kan deze worden onderscheiden door grote bruine vlekken op de borst en buik. Een sterk onderscheidend kenmerk is een bleke ooglijn op de contrasterende donkere kop. De ogen en lange poten van de soort zijn geel van kleur.

Er leven naar schatting 670 tot 1.500 volwassen exemplaren in het wild.
 
Vlucht:
Tijdens de vlucht zal de havik van de Henst zijn ronde vleugels en lange, gestreepte staart tentoonstellen. Bovendien kan de lichtgekleurde stuit worden gebruikt om te helpen bij het identificeren van een vliegend individu.
 
Verspreiding:
Madagascar.
 
Habitat:
De Madagaskar havik heeft een beperkte verspreiding binnen Madagascar vanwege specifieke habitatvereisten. De voorkeurshabitat van de Madagaskar havik zijn primaire regenwouden en soms secundaire bossen. Vanwege de fysieke geografie van Madagaskar zijn deze gebieden beperkt tot het noorden, westen en oosten van het eiland en komen ze niet voor in het zuidelijke deel. Het zuidelijke deel van het eiland bevat meer droge en droge bossen die niet geschikt zijn voor foerageren. Dientengevolge volgt de verspreiding van de Henst-havik die van zijn favoriete boshabitat en wordt deze niet gevonden in het zuidelijke deel van het eiland. De primaire bossen van Madagaskar kunnen worden gecategoriseerd als droge bladverliezende en vochtige groenblijvende planten, die beide worden ingenomen door de Madagaskar havik.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
De Madagaskar havik is een bedreven bosroofdier wiens dieet voornamelijk bestaat uit middelgrote tot grote vogels en zoogdieren. Met een krachtig gezichtsvermogen, grote gebogen klauwen en een gebogen roofvogelsnavel is het een uiterst bedreven roofzuchtig dier. De jacht vindt plaats vanuit een afzonderlijke boombaars of vanuit een lage bosbodemvlucht.

De prooi die de voorkeur heeft, zijn maki's en pluimvee die voorkomen in de primaire boshabitat. Het vermogen om op maki's te jagen, maakt de Madagaskar havik tot een belangrijk onderdeel van het voedselweb op Madagaskar. De Madagaskar havik vertoont ook geen soortvoorkeur en zal ook op een groot aantal maki's jagen, variŽrend van 100 g tot 4 kg.
 
Voortplanting:
De Madagaskar havik zal broedparen vormen die bekend staan ​​als "sociaal monogaam". Daarom lijken broedparen misschien monogame paren, maar doen ze dit alleen voor het opfokken van kuikens, en zullen ze actief op zoek gaan naar extra paren copulaties aan de zijkant. Het leggen van eieren vindt in oktober-november plaats.
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: