Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Madagaskar buizerd - Buteo brachypterus
Madagaskar buizerd - Buteo brachypterus
Madagaskar buizerd - Buteo brachypterus
Madagaskar buizerd - Buteo brachypterus
Vorkomen Madagaskar buizerd - Buteo brachypterus
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Madagaskar buizerd - Buteo brachypterus (Hartlaub, 1860)
English Madagascar buzzard FranÁais Buse de Madagascar Deutch Madagaskarbussard
Italiano Poiana del Madagascar Svenska madagaskarvrŚk EspaŮol Busardo Malgache
PortuguÍs Bķtio-malgaxe Polski myszolůw madagaskarski Dansk MadagaskarvŚge
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort is stabiel Populatie trend van deze soort is stabiel.
 
Ondersoorten:
Buteo brachypterus heeft geen ondersoorten (monotypisch).
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 40 - 48 cm
Spanwijdte : 93 - 111 cm
Gewicht : (M) circa - gram / (V) circa - gram
 
Kenmerken:
De Madagaskarbuizerd is een typische buizerd uit de oude wereld, die nogal veel variaties vertoont in verenkleed en die vergelijkbaar is met de bosbuizerd van Afrika en de palearctische buizerd. Ze hebben een donkergrijze kop, een witte vlek op de borst, de bruinachtige witte opening en de dijen zijn bruin gevlekt. De staart is gemarkeerd met brede bruinzwarte balken. De snavel is zwart met een grijsblauwe rand, de ogen zijn geel en de poten en voeten zijn lichtgeel.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
Madagaskar.
 
Habitat:
Gebruikt alle soorten bossen en bossen, van dicht regenwoud tot open bos, stekelig bos, palmbos. Hij is ook te vinden op rotsachtige hellingen tot 2300 meter boven zeeniveau.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Vooral kleine gewervelde dieren zoals kikkers, hagedissen, slangen, knaagdieren en kleine vogels, maar ook krabben.
 
Voortplanting:
Het broedseizoen van de Madagaskarbuizerd is van juli tot november. Hij bouwt zijn nest in de vork van een boom, in een palmboom of op een rotsrichel, construeert het uit takken en bekleedt het met vers gebladerte. De broedsel bestaat normaal gesproken uit 1-2 eieren die het vrouwtje op een afstand van elkaar legt en begint te broeden zodra de eerste is gelegd. Zodra de eieren zijn uitgekomen, doodt de oudere broer of zus meestal de jongere en slechts zeer zelden worden twee kuikens opgevoed. De incubatie duurt 4-5 weken en de vluchtperiode is 6-7 weken.
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: