HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Letterwouw - Elanus scriptus

Letterwouw

Elanus scriptus

Nederlands LETTERWOUW

Elanus scriptus (Gould, 1842)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Elanus
English Letter-winged kite Français Elanion lettré
Deutch Schwarzachselaar Italiano Nibbio bianco alisegnate
Polish Kaniuk stepowy Português Peneireiro de asas cinzentas
Svenska Nattglada Español Elanio Escrito
Dansk Sortbåndet Glente Russkiy Буквокрылый дымчатый коршун

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Near Threatened (NT)
2008 — Near Threatened (NT)
2004 — Near Threatened (NT)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort is stabiel.
Er leven naar schatting 670 tot 6.700 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Elanus scriptus heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 34 - 38 cm
Spanwijdte : 85 - 95 cm
Gewicht : (M) circa 260 gram / (V) circa 310 gram

Kenmerken Kenmerken:
De letterwouw heet zo omdat in vlucht een zigzag zwarte band over de vleugel de (onderbroken) letter "W" toont. De vogel is nauw verwant aan de Australische grijze wouw en is ongeveer even groot: 35 tot 38 cm lang. De kruin is wat grijzer en de ogen zijn wat groter dan die van de Australische wouw, waardoor de vogel het uiterlijk van een uil heeft.

De geslachten hebben een vergelijkbaar verenkleed. Het volwassen mannetje heeft lichtgrijze bovenzijde, vleugels en nek met een witte kop en witte onderzijde. Het heeft grote dieprode ogen, die worden omgeven door een zwarte ooglap.

De snavel is zwart, met aan de basis een donkergrijs-bruine rand. Zijn vleugels zijn gemarkeerd met een zwarte schoudervlek erboven en een opvallende zwarte lijn eronder, die loopt van de primaire dekveren naar het lichaam en die lijkt op een letter 'M' of 'W' tijdens het vliegen. De middelste staartvlakken zijn lichtgrijs, terwijl de rest van de staartveren wit is. De benen en voeten zijn vlezig roze-wit of wit.

Vlucht Vlucht:
De vogel jaagt zowel overdag als ook 's nachts.

Habitat Habitat:
De gebruikelijke habitat van de letterwouw is droog en halfdroog open, struikachtig of grasrijk land, over het dorre binnenland van het continent. Met name het zuidelijke Northern Territory en het Barkly Tableland. Komt ook voor in het noordoosten van Zuid-Australië en Queensland, waar relatief veel voor in de westelijke gebieden ten zuiden van 20° zuid, en is opgenomen tot in de verre steden Townsville en Stradbroke Island. Verder is deze roofvogel is zeldzaam in West-Australië.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De letterwouw jaagt voornamelijk in de eerste twee uur na zonsondergang. Het vliegt op een hoogte van 10 tot 20 meter, beweegt in brede cirkels over de grond en zweeft vervolgens op een hoogte van maximaal 30 meter. Als er een prooi wordt gezien, valt de vlieger er geruisloos op neer, eerst met de klauwen en de vleugels omhoog.

De belangrijkste prooi van de letterwouw is de langharige rat (Rattus villosissimus). Wanneer het aantal populaties van dit knaagdier zich ophoopt, na significante regenval, kunnen de vogels continu en koloniaal broeden, zodat hun aantal toeneemt. Een Centraal-Australische studie van meer dan twee en een half jaar wees uit dat de vogels binnen zes maanden na naar die locatie waren verhuisd.

Wanneer de populatie van knaagdieren afneemt, kunnen de nu overvloedige roofvogels zich verspreiden en verschijnen in kustgebieden, ver van hun normale verspreidingsgebied; hoewel ze af en toe op deze nieuwe locaties broeden, houden ze niet stand en verdwijnen ze uiteindelijk.

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Australië.

FOTOGALERIE

 


Letterwouw - Elanus scriptus
Letterwouw - Elanus scriptus
Letterwouw - Elanus scriptus
Letterwouw - Elanus scriptus
Letterwouw - Elanus scriptus
Letterwouw - Elanus scriptus
Letterwouw - Elanus scriptus
Letterwouw - Elanus scriptus
Letterwouw - Elanus scriptus
Letterwouw - Elanus scriptus
Letterwouw - Elanus scriptus
Letterwouw - Elanus scriptus
Letterwouw - Elanus scriptus
Letterwouw - Elanus scriptus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites