Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Letterwouw - Elanus scriptus
Letterwouw - Elanus scriptus
Letterwouw - Elanus scriptus
Voorkomen Letterwouw - Elanus scriptus
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Letterwouw - Elanus scriptus (Gould, 1842)
English Letter-winged kite FranÁais Elanion lettrť Deutch Schwarzachselaar
Italiano Nibbio bianco alisegnate Svenska nattglada EspaŮol Elanio Escrito
PortuguÍs Peneireiro-de-asas-cinzentas Polski Kaniuk stepowy Dansk SortbŚndet Glente
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort is stabiel Populatie trend van deze soort is stabiel.
 
Ondersoorten:
Elanus scriptus heeft geen ondersoorten (monotypisch).
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 34 - 38 cm
Spanwijdte : 85 - 95 cm
Gewicht : (M) circa 260 gram / (V) circa 310 gram
 
Kenmerken:
De letterwouw heet zo omdat in vlucht een zigzag zwarte band over de vleugel de (onderbroken) letter "W" toont. De vogel is nauw verwant aan de Australische grijze wouw en is ongeveer even groot: 35 tot 38 cm lang. De kruin is wat grijzer en de ogen zijn wat groter dan die van de Australische wouw, waardoor de vogel het uiterlijk van een uil heeft.

De geslachten hebben een vergelijkbaar verenkleed. Het volwassen mannetje heeft lichtgrijze bovenzijde, vleugels en nek met een witte kop en witte onderzijde. Het heeft grote dieprode ogen, die worden omgeven door een zwarte ooglap.

De snavel is zwart, met aan de basis een donkergrijs-bruine rand. Zijn vleugels zijn gemarkeerd met een zwarte schoudervlek erboven en een opvallende zwarte lijn eronder, die loopt van de primaire dekveren naar het lichaam en die lijkt op een letter 'M' of 'W' tijdens het vliegen. De middelste staartvlakken zijn lichtgrijs, terwijl de rest van de staartveren wit is. De benen en voeten zijn vlezig roze-wit of wit

Er leven naar schatting 670 tot 6.700 volwassen exemplaren in het wild.
 
Vlucht:
De vogel jaagt zowel overdag als ook 's nachts.
 
Verspreiding:
AustraliŽ.
 
Habitat:
De gebruikelijke habitat van de letterwouw is droog en halfdroog open, struikachtig of grasrijk land, over het dorre binnenland van het continent. Met name het zuidelijke Northern Territory en het Barkly Tableland. Komt ook voor in het noordoosten van Zuid-AustraliŽ en Queensland, waar relatief veel voor in de westelijke gebieden ten zuiden van 20 į zuid, en is opgenomen tot in de verre steden Townsville en Stradbroke Island. Verder is deze roofvogel is zeldzaam in West-AustraliŽ.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
De letterwouw jaagt voornamelijk in de eerste twee uur na zonsondergang. Het vliegt op een hoogte van 10 tot 20 meter, beweegt in brede cirkels over de grond en zweeft vervolgens op een hoogte van maximaal 30 meter. Als er een prooi wordt gezien, valt de vlieger er geruisloos op neer, eerst met de klauwen en de vleugels omhoog.

De belangrijkste prooi van de letterwouw is de langharige rat (Rattus villosissimus). Wanneer het aantal populaties van dit knaagdier zich ophoopt, na significante regenval, kunnen de vogels continu en koloniaal broeden, zodat hun aantal toeneemt. Een Centraal-Australische studie van meer dan twee en een half jaar wees uit dat de vogels binnen zes maanden na naar die locatie waren verhuisd.

Wanneer de populatie van knaagdieren afneemt, kunnen de nu overvloedige roofvogels zich verspreiden en verschijnen in kustgebieden, ver van hun normale verspreidingsgebied; hoewel ze af en toe op deze nieuwe locaties broeden, houden ze niet stand en verdwijnen ze uiteindelijk.
 
Voortplanting:
-
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: