Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Langsnavelwouw - Chondrohierax uncinatus
Langsnavelwouw - Chondrohierax uncinatus
Langsnavelwouw - Chondrohierax uncinatus
Voorkomen Langsnavelwouw - Chondrohierax uncinatus
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Langsnavelwouw - Chondrohierax uncinatus (Temminck, 1822)
English Hook-billed kite FranÁais Milan bec-en-croc Deutch Langschnabelweih
Italiano Nibbio beccouncinato Svenska Kroknšbbsglada EspaŮol Milano Picogarfio
PortuguÍs Gaviao-caracoleiro Polski Hakodziůb Dansk PapegÝjebaza
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Chondrohierax uncinatus is gesplitst in 3 soorten:
- Chondrohierax uncinatus
   Chondrohierax uncinatus uncinatus
    Chondrohierax uncinatus aquilonis
   Chondrohierax uncinatus mirus
- Chondrohierax megarhynchus
- Chondrohierax wilsonii
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 39 - 51 cm
Spanwijdte : 78 - 98 cm
Gewicht : (M) circa 215 - 277 gram / (V) circa 235 - 360 gram
 
Kenmerken:
De langsnavelwouw is een middelgrote, slanke roofvogel met een onveranderlijk gestreepte buik en gestreepte staart, maar er is waarschijnlijk meer individuele variatie in kleur en grootte van de snavel dan bij enige andere soort dagelijkse roofvogel.

Vogels van onderaf kunnen er afwisselend zwart of grijs (vooral mannetjes) en bruin of steenrood (vrouwtjes) uitzien. Dit maakt identificatie van soorten soms buitengewoon moeilijk. De neerwaarts gebogen haak aan de punt van de snavel is zichtbaar bij hooggelegen en laagvliegende vogels.

Er leven naar schatting 200.000 volwassen exemplaren in het wild.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
Cuba, Grenada, Verenigde Staten.
 
Habitat:
Regenwoud, in lagere delen en dichte ondergroei van tropische / gematigde zones van de Andes.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Boomslakken zijn de favoriete prooi van deze roofvogel, maar ook kikkers, salamanders, kleine zoogdieren en insecten worden meegenomen. Wanneer hij een boomslak vindt, houdt hij deze vast met zijn klauw en gebruikt hij zijn bek om de schelp open te wrikken.
 
Voortplanting:
Het nest, een dun platform van stokken, is gebouwd door beide geslachten. De langsnavelwouw legt twee tot drie bleekwitte eieren gemarkeerd met roodbruin. Incubatie is bij beide geslachten. Del jongen blijven 35-45 dagen in het nest en worden gevoed door beide geslachten. Deze roofvogel wordt vaak als traag en geeft er de voorkeur aan om neer te strijken als hij niet vliegt.
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: