HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Langsnavelwouw - Chondrohierax uncinatus

Langsnavelwouw

Chondrohierax uncinatus

Nederlands LANGSNAVELWOUW

Chondrohierax uncinatus (Temminck, 1822)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Chondrohierax
English Hook-billed kite Français Milan bec-en-croc
Deutch Langschnabelweih Italiano Nibbio beccouncinato
Polish Hakodziób Português Gaviao caracoleiro
Svenska Kroknäbbsglada Español Milano Picogarfio
Dansk Papegøjebaza Russkiy Длинноклювый коршун

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Not Recognized (NR)
1988 — Not Recognized (NR)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 200.000 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Chondrohierax uncinatus is gesplitst in 3 soorten:
- Chondrohierax uncinatus
Chondrohierax uncinatus uncinatus
Chondrohierax uncinatus aquilonis
Chondrohierax uncinatus mirus
- Chondrohierax megarhynchus
- Chondrohierax wilsonii

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 39 - 51 cm
Spanwijdte : 78 - 98 cm
Gewicht : (M) circa 215 - 277 gram / (V) circa 235 - 360 gram

Kenmerken Kenmerken:
De langsnavelwouw is een middelgrote, slanke roofvogel met een onveranderlijk gestreepte buik en gestreepte staart, maar er is waarschijnlijk meer individuele variatie in kleur en grootte van de snavel dan bij enige andere soort dagelijkse roofvogel.

Vogels van onderaf kunnen er afwisselend zwart of grijs (vooral mannetjes) en bruin of steenrood (vrouwtjes) uitzien. Dit maakt identificatie van soorten soms buitengewoon moeilijk. De neerwaarts gebogen haak aan de punt van de snavel is zichtbaar bij hooggelegen en laagvliegende vogels.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Regenwoud, in lagere delen en dichte ondergroei van tropische / gematigde zones van de Andes.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Boomslakken zijn de favoriete prooi van de langsnavelwouw, maar ook kikkers, salamanders, kleine zoogdieren en insecten worden meegenomen. Wanneer hij een boomslak vindt, houdt hij deze vast met zijn klauw en gebruikt hij zijn bek om de schelp open te wrikken.

Voortplanting Voortplanting:
Het nest, een dun platform van stokken, is gebouwd door beide geslachten. De langsnavelwouw legt twee tot drie bleekwitte eieren gemarkeerd met roodbruin. Incubatie is bij beide geslachten. Del jongen blijven 35 - 45 dagen in het nest en worden gevoed door beide geslachten. Deze roofvogel wordt vaak als traag en geeft er de voorkeur aan om neer te strijken als hij niet vliegt.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Cuba, Grenada, Verenigde Staten.

FOTOGALERIE

 


Langsnavelwouw - Chondrohierax uncinatus
Langsnavelwouw - Chondrohierax uncinatus
Langsnavelwouw - Chondrohierax uncinatus
Langsnavelwouw - Chondrohierax uncinatus
Langsnavelwouw - Chondrohierax uncinatus
Langsnavelwouw - Chondrohierax uncinatus
Langsnavelwouw - Chondrohierax uncinatus
Langsnavelwouw - Chondrohierax uncinatus
Langsnavelwouw - Chondrohierax uncinatus
Langsnavelwouw - Chondrohierax uncinatus
Langsnavelwouw - Chondrohierax uncinatus
Langsnavelwouw - Chondrohierax uncinatus
Langsnavelwouw - Chondrohierax uncinatus
Langsnavelwouw - Chondrohierax uncinatus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites