Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Kuifhavik - Accipiter trivirgatus
Kuifhavik - Accipiter trivirgatus
Kuifhavik - Accipiter trivirgatus
Kuifhavik - Accipiter trivirgatus
Kuifhavik - Accipiter trivirgatus
Voorkomen Kuifhavik - Accipiter trivirgatus
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Kuifhavik - Accipiter trivirgatus (Temminck, 1824)
English Crested goshawk FranÁais Autour huppť Deutch Schopfhabicht
Italiano Astore crestato asiatico Svenska tofsduvhŲk EspaŮol Azor MoŮudo
PortuguÍs AÁor-de-crista Polski Krogulec czubaty Dansk Toppet DuehÝg
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Accipiter trivirgatus heeft 11 ondersoorten:
- Accipiter trivirgatus trivirgatus
- Accipiter trivirgatus indicus
- Accipiter trivirgatus peninsulae
- Accipiter trivirgatus layardi
- Accipiter trivirgatus formosae
- Accipiter trivirgatus niasensis
- Accipiter trivirgatus javanicus
- Accipiter trivirgatus microstictus
- Accipiter trivirgatus palawanus
- Accipiter trivirgatus extimus
- Accipiter trivirgatus castroi
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 30 - 46 cm
Spanwijdte : 68 - 76 cm
Gewicht : (M) circa 350 gram / (V) circa 560 gram
 
Kenmerken:
Ze hebben grijsbruine veren met op de kop een kuif. De vleugels zijn kort en breed en de staart is vrij lang, wat hem tot een snelle en behendige vlieger maakt. Ze worden 30 tot 46 centimeter groot, waarbij vrouwtjes veel groter zijn dan mannetjes. Mannetjes hebben een donkerbruine kroon, een grijze kop en zwarte strepen aan de keel, borst en buik. Vrouwtjes zijn meer bruin van kleur op kop en borst.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
Bhutan, Brunei, China, India, IndonesiŽ, Laos, MaleisiŽ, Myanmar, Nepal, Filippijnen, Sri Lanka, Taiwan, Thailand, Vietnam.
 
Habitat:
Hij leeft in tropische gebieden in AziŽ, met name in India, Sri Lanka, China, IndonesiŽ en de Filipijnen. Daar leven ze op de laaglanden en niet in de bergen.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
De kuifhavik jaagt op vogels, kleine zoogdieren en reptielen.
 
Voortplanting:
Hun nest wordt gemaakt van takken waarin ze 2 tot 3 eieren leggen.
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: