HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Kortstaartbuizerd - Buteo brachyurus

Kortstaartbuizerd

Buteo brachyurus

Nederlands KORTSTAART BUIZERD

Buteo brachyurus (Vieillot, 1816)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Buteo
English Short tailed hawk Français Buse à queue courte
Deutch Kurzschwanzbussard Italiano Poiana codacorta
Polish Myszolów krótkoogonowy Português Gavião de cauda curta
Svenska Kortstjärtad vråk Español Busardo Colicorto
Dansk Korthalet Musvåge Russkiy Короткохвостый канюк

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort neemt toe.

Ondersoorten Buteo brachyurus heeft 2 ondersoorten:
- Buteo brachyurus
Buteo brachyurus brachyurus
Buteo brachyurus fuliginosus
- Buteo albigula

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 37 - 46 cm
Spanwijdte : 83 - 103 cm
Gewicht : (M) circa 450 - 470 gram / (V) circa 425 - 530 gram

Kenmerken Kenmerken:
De Kortstaartbuizerd, een van de kleinere soorten Buteo, zijn vogels van kraaiformaat. Ze zijn 37 tot 46 cm lang met een spanwijdte van 83 tot 103 cm. Gemiddelde massa is 441 gram. Vrouwtjes zijn groter dan mannetjes en wegen gemiddeld 515 gram, terwijl mannetjes gemiddeld 392 gram wegen.

Hoewel vrouwen groter zijn dan mannen, zijn de geslachten in het veld vergelijkbaar. Ze hebben relatief lange vleugels voor hun formaat; wanneer ze zijn neergestreken, bereiken de vleugels de staartpunt, waardoor deze buizerd hun naam krijgen vanwege het uiterlijk van een ongewoon korte staart. In werkelijkheid is de staartlengte typerend voor het geslacht.

De snavel is zwart met een blauwzwarte basis en een graan dat varieert van geel tot groenachtig geel. De poten en voeten zijn lichtgeel tot citroengeel terwijl de klauwen zwart zijn. De iris van vogels in Florida is donkerbruin bij volwassenen en lichter bruin bij jongeren. Museumexemplaren uit tropische gebieden hebben irissen variërend van geel tot geelbruin tot bruinachtig geel.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De Kortstaartbuizerd broedt voornamelijk in lange, dichte, natte bosgebieden in de buurt van water, zoals mangrove- en cipressenmoerassen. Wanneer ze niet broeden, zijn individuen te vinden in de buurt van kustgebieden, bossen, beboste randen, dennen savannes, weilanden, voorsteden en open land. Ze worden meestal niet gevonden in dicht, gesloten bos. Terwijl ze vaak in grotere bomen nestelen en nestelen, jagen ze voornamelijk in het open land en op bosranden, waar de wind het beste is voor hun unieke jachtstijl.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De Kortstaartbuizerd voedt zich voornamelijk met kleinere vogels. In Florida bestaat meer dan de helft van hun vogeldieet uit oostelijke weideparken (Sturnella magna) en roodvleugelige merels (Agelaius phoeniceus), waarschijnlijk vanwege de opvallendheid van deze soorten. Ze jagen op volwassenen van deze soorten en zijn niet waargenomen bij nestvogels. Tijdens de jacht zweven of zweven ze 50 tot 300 meter hoog, met uitgestrekte vleugels en het hoofd naar beneden. Vanuit deze positie kunnen ze hieronder op vogels duiken.

Voortplanting Voortplanting:
Het broedseizoen van de Kortstaartbuizerd is van eind januari tot juli. Deze vogels worden verondersteld monogaam te zijn. Het mannetje presenteert de prooi- of nestmateriaal aan het vrouwtje. Er is ook waargenomen dat ze elkaars klauwen in de lucht grijpen en naar de aarde tuimelen. Copulatie begint met het mannelijke afdalen en landen nabij of op het vrouwtje. Hij geeft vervolgens een piepje van twee noten voordat hij 5 tot 7 seconden monteert. Hoewel werd waargenomen dat één man gedurende drie jaar 2 partners had, is er weinig informatie over de duur van paarobligaties. Er is geen verschillende paring tussen de twee kleurvarianten. Tijdens het broedseizoen worden kortstaartbuizerds behoorlijk geheimzinnig en kunnen dan moeilijk te lokaliseren zijn.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Argentinië, Belize, Bolivia, Brazilië, Colombia, Costa Rica, Ecuador , El Salvador, Frans Guyana, Guatemala, Guyana, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad en Tobago, Verenigde Staten, Venezuela.

FOTOGALERIE

 


Kortstaartbuizerd - Buteo brachyurus
Kortstaartbuizerd - Buteo brachyurus
Kortstaartbuizerd - Buteo brachyurus
Kortstaartbuizerd - Buteo brachyurus
Kortstaartbuizerd - Buteo brachyurus
Kortstaartbuizerd - Buteo brachyurus
Kortstaartbuizerd - Buteo brachyurus
Kortstaartbuizerd - Buteo brachyurus
Kortstaartbuizerd - Buteo brachyurus
Kortstaartbuizerd - Buteo brachyurus
Kortstaartbuizerd - Buteo brachyurus
Kortstaartbuizerd - Buteo brachyurus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites