Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Kaups bontebuizerd - Leucopternis polionotus
Kaups bontebuizerd - Leucopternis polionotus
Kaups bontebuizerd - Leucopternis polionotus
Voorkomen Kaups bontebuizerd - Leucopternis polionotus
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Kaups bontebuizerd - Pseudastur polionotus (Kaup, 1847)
Synonym(s): Leucopternis polionotus
English Mantled hawk FranÁais Buse mantelťe Deutch Mantelbussard
Italiano Poiana dal mantello Svenska mantelvrŚk EspaŮol Busardo Blanquinegro
PortuguÍs Gaviao-pombo-grande Polski bialostrzab plaszczowy Dansk Hvidhalet VŚge
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Leucopternis polionotus heeft geen ondersoorten (monotypisch)
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 47 - 51 cm
Spanwijdte : 118 - 129 cm
Gewicht : (M) circa - gram / (V) circa - gram
 
Kenmerken:
De volwassene van deze middelgrote havik heeft een volumineus uiterlijk met brede "schouders" in verhouding tot de totale lengte. De lichaamslengte is 47-51 cm en de vrouwtjes zijn iets groter dan de mannetjes. Het hoofd, de nek, de bovenrug en de gehele onderzijde behalve de zwarte vleugeltips en de basale staarthelft zijn wit. De witte ronde kop lijkt onevenredig groot ten opzichte van de rest van het lichaam en steekt soms verder uit dan de staart. Er zijn ook markeringen rond de ogen, waardoor een gemaskerd uiterlijk ontstaat. De ceres en lores zijn grijs of dofgeel. De snavel is lichtgrijs en wordt geleidelijk zwart aan de punt. De iris is bruin maar lijkt vaak zwart in het veld. De tenen en tarsi zijn oranjegeel.

De vleugels, onderrug en staart zijn zwart of donker blauwgrijs, bovenstaartdekveren met een grijzige basis met dunne witte vierkante punten. Ze hebben ook 3-4 smalle donkerdere banden en de brede witte punten vormen van achteren een ondiepe U. De mantel, schouderbladen en dekveren van de bovenstaart zijn ook zwart of leigrijs met brede witte punten, maar de dekveren lijken donkerder dan de schouderbladen en zijn wit getipt, wat soms een verjaard uiterlijk geeft

Er leven naar schatting 2.500 tot 9.999 volwassen exemplaren in het wild.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
BraziliŽ, Paraguay, Uruguay.
 
Habitat:
Bossen, waaronder die van ParanŠ-den in de tropische zone.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Sommige vogels, kleine slangen en gekko's, maar ook andere hagedissen, grote insecten zoals kakkerlakken.
 
Voortplanting:
-
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: