HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Kapgier - Necrosyrtes monachus

Kapgier

Necrosyrtes monachus

Nederlands KAPGIER

Necrosyrtes monachus (Temminck, 1823)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Necrosyrtes
English Hooded vulture Français vautour charognard
Deutch Kappengeier Italiano Capovaccaio pileato
Polish Scierwnik brunatny Português Abultre-da-capuz
Svenska Kappgam Español Alimoche Sombrío
Dansk Hættegrib Russkiy Бурый стервятник

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2017 — Critically Endangered (CR)
2016 — Critically Endangered (CR)
2015 — Critically Endangered (CR)
2012 — Endangered (EN)
2011 — Endangered (EN)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven...

Ondersoorten Necrosyrtes monachus heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 62 - 72 cm
Spanwijdte : 170 - 182 cm
Gewicht : (M) circa 1500 - 2600 gram / (V) circa 1500 - 2600 gram

Kenmerken Kenmerken:
De kapgier is een betrekkelijk kleine soort gier. Hij is 62 tot 70 cm lang en heeft een spanwijdte 170 tot 182 cm en een lichaamsgewicht van 1,53 tot 2,6 kg. De vogel is overwegend donkerbruin en heeft het typische vliegbeeld van een gier met brede gevingerde vleugels en een korte staart. Kenmerkend is de roze naakte huid rond het oog en bij de snavel en een grijze kruin (kap).

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De kapgier komt voor van Senegal en zuidelijk Mauritanië via Niger en Tsjaad tot Soedan en Ethiopië. Verder in het westen van Somalië tot aan het noorden van Namibië, Botswana, Zimbabwe, het zuiden van Mozambique en het noordoosten van Zuid-Afrika. De kapgier leeft in savannegebieden en verkeert meestal in groepen. Deze gier is niet schuw en wordt vaak waargenomen in de buurt van menselijke bewoning.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Het is een typische aaseter en afvalopruimer.

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:
Het is een nog veel voorkomende, maar in snel tempo achteruitgaande roofvogelsoort van Afrika ten zuiden van de Sahara.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Kameroen, Tsjaad, Kongo, Ivoorkust, Djibouti, Eritrea, Ethiopië, Gambia Ghana, Guinea, Guinee-Bissau, Kenia, Liberia, Malawi, Mali, Mauritanië, Mozambique, Namibië, Niger, Nigeria, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, Somalië, Zuid-Afrika, Soedan, Swaziland, Tanzania, Togo, Oeganda, Zambia, Zimbabwe.

FOTOGALERIE

 


Kapgier - Necrosyrtes monachus
Kapgier - Necrosyrtes monachus
Kapgier - Necrosyrtes monachus
Kapgier - Necrosyrtes monachus
Kapgier - Necrosyrtes monachus
Kapgier - Necrosyrtes monachus
Schedel Kapgier - Necrosyrtes monachus
Kapgier - Necrosyrtes monachus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:
Kapgier - Necrosyrtes monachus

© Dhr. Ger van Creij - 23 juni 2006
Locatie : Accra, Ghana, Afrika
Camera: Panasonic FZ45
Lens: DC Vario-Elmarit 1:2.8-5.2/4.5

Kapgier - Necrosyrtes monachus

© Dhr. Ger van Creij - 23 juni 2006
Locatie : Accra, Ghana, Afrika
Camera: Panasonic FZ45
Lens: DC Vario-Elmarit 1:2.8-5.2/4.5

Top 1000 Birding Websites