Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Jakhalsbuizerd - Buteo rufofuscus
Jakhalsbuizerd - Buteo rufofuscus
Jakhalsbuizerd - Buteo rufofuscus
Jakhalsbuizerd - Buteo rufofuscus
Voorkomen Jakhalsbuizerd - Buteo rufofuscus
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Jakhalsbuizerd - Buteo rufofuscus (Forster, 1798)
English Jackal Buzzard FranÁais Buse rounoir Deutch Schakalbussard
Dansk AugurvŚgek PortuguÍs Bķtio-de-cauda-vermelha EspaŮol Busardo Augur Oriental
Svenska schakalvrŚk Polski Myszolůw przyladkowy Italiano Poiana augurale nordafricana
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort is stabiel Populatie trend van deze soort is stabiel.
 
Ondersoorten:
Buteo rufofuscus heeft 2 ondersoorten:
- Buteo augur
  Buteo augur
    Buteo augur augur
  Buteo archeri
- Buteo rufofuscus
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 44 - 60 cm
Spanwijdte : 127 - 143 cm
Gewicht : (M) circa 865 - 1080 gram / (V) circa 1150 - 1695 gram
 
Kenmerken:
De jakhalsbuizerd is een van de twee grotere Buteo-soorten die inheems zijn in Afrika, naast zijn naaste neef, de augur-buizerd. Volwassenen kunnen een totale lengte van 44 tot 60 cm hebben. In gewicht vond ťťn onderzoek 55 niet-geslachte vogels met een gewicht van 790 tot 1.370 gram, terwijl een andere zeven mannetjes vond die 865 tot 1.080 g wogen en elf vrouwtjes met een gewicht van 1.150 tot 1.700 gram. Een ander vrouwtje woog ook ongeveer 1700 gram, waardoor dit een van de massieve Buteo-soorten ter wereld is. 18 buizerds van de jakhals bleken gemiddeld 1.059,4 gram te hebben. Het is bekend dat de spanwijdte van deze soort varieert van 127 tot 143 cm, met een gemiddelde van 131,9 cm bij 9 vogels die bijna identiek zijn aan de gemiddelde spanwijdte van het augur buizerd.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
Botswana, Lesotho, NamibiŽ, Zuid-Afrika, Swaziland.
 
Habitat:
Open steppe en grasland, meestal boven de 1000 meter hoogte en vooral op heuvelachtig en bergachtig terrein.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Voornamelijk kleine zoogdieren, maar vooral knaagdieren.
 
Voortplanting:
-
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: