HOME
Indische Oorgier - Sarcogyps calvus

Indische Oorgier

Sarcogyps calvus

Nederlands INDISCHE OORGIER

Sarcogyps calvus (Scopoli, 1786)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Sarcogyps
English Red-headed Vulture Français Pygargue à tête blanche
Deutch Vautour royal Italiano Avvoltoio calvo
Polish Sep lysy Português Abutre de cabeça vermelha
Svenska Rödhuvad gam Español Buitre Cabecirrojo
Dansk Rødhovedet Grib Russkiy Индийский ушастый гриф

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2017
► Eerdere publicaties...
2016 — Critically Endangered (CR)
2015 — Critically Endangered (CR)
2013 — Critically Endangered (CR)
2012 — Critically Endangered (CR)
2009 — Critically Endangered (CR)
2008 — Critically Endangered (CR)
2007 — Critically Endangered (CR)
2004 — Near Threatened (NT)
2000 — Unknown (LR/NT)
1994 — Unknown (LR/NT)
1988 — Unknown (LR/LC)

Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 2.500 tot 9.999 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Sarcogyps calvus heeft geen ondersoorten (monotypisch).:

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 76 - 86 cm
Spanwijdte : 199 - 229 cm
Gewicht : (M) 3700 - 5400 gram / (V) 3700 - 6300 gram

Kenmerken Kenmerken:
De Indische oorgier is een middelgrote gier, 76 tot 86 cm lang, met een gewicht van 3,5 tot 6,3 kg en een spanwijdte van 199 tot 230 cm. Volwassen vogels hebben een opvallend gekleurde,rode naakte huid op de kop. Het lichaam is verder zwart met een lichtgrijze band over de hand- en armpennen. De iris van het vrouwtje is donkerbruin en die van het mannetje zijn vuilwit. Onvolwassen dieren hebben een bleekrode kop.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Tot ongeveer in de jaren 1960 tot 1980 had de Indische oorgier een groot verspreidingsgebied dat zich uitstrekte van het Himalayagebied via Myanmar naar Indochina en het schiereiland Malakka. Na de eeuwwisseling was dit gebied gekrompen tot de westelijke uitlopers van de Himalaya en een paar streken in Indochina. Daar komt deze gier nog voor in half open, droog, schraal en schaars bebost landschap, ver van menselijke bewoning, meestal onder de 2500 m boven de zeespiegel.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Voedt zich meestal met aas, inclusief kleine dode dieren; Steelt ook voedsel van andere gieren.

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Bangladesh, Cambodja, China, India, Laos, Myanmar, Nepal, Thailand, Vietnam.

FOTOGALERIE

 


Indische Oorgier - Sarcogyps calvus
Indische Oorgier - Sarcogyps calvus
Indische Oorgier - Sarcogyps calvus
Indische Oorgier - Sarcogyps calvus
Indische Oorgier - Sarcogyps calvus
Indische Oorgier - Sarcogyps calvus
Indische Oorgier - Sarcogyps calvus
Indische Oorgier - Sarcogyps calvus
Indische Oorgier - Sarcogyps calvus
Indische Oorgier - Sarcogyps calvus
Indische Oorgier - Sarcogyps calvus
Indische Oorgier - Sarcogyps calvus
Indische Oorgier - Sarcogyps calvus
Indische Oorgier - Sarcogyps calvus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter: