HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Indische kuifarend - Nisaetus cirrhatus

Indische kuifarend

Nisaetus cirrhatus

Nederlands INDISCHE KUIFAREND

Nisaetus cirrhatus (Gmelin, 1788)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Nisaetus
English Changeable Hawk-Eagle Français Aigle huppé
Deutch Einfarb Haubenadler Italiano Aquilastore variabile
Polish Wojownik indyjski Português Gavião variável
Svenska Indisk tofsörn Español Águila-azor Variable
Dansk Lysbuget Høgeørn Russkiy Изменчивый хохлатый орёл

Synonym(s):
- Spizaetus cirrhatus

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2013 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2005 — Least Concern (LC)
2004 — Not Recognized (NR)
2000 — Not Recognized (NR)
1994 — Not Recognized (NR)
1988 — Not Recognized (NR)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie van deze soort loopt terug.

Ondersoorten Er zijn twee ondersoorten gemeld:
Nisaetus cirrhatus
- Nisaetus cirrhatus
- Nisaetus cirrhatus cirrhatus
- Nisaetus cirrhatus ceylanensis
- Nisaetus cirrhatus andamanensis
- Nisaetus limnaeetus
- Nisaetus limnaeetus limnaeetus
- Nisaetus limnaeetus vanheurni

Nisaetus floris

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 59 - 77 cm
Spanwijdte : 114 - 150 cm
Gewicht : (M) 1300 - 1900 gram / (V) 1300 - 1900 gram

Kenmerken Kenmerken:
De Indische kuifarend heeft een chique roodkleurige kop en is zwart gestreept en bekroond met een lange zwarte kuif, bestaande uit vier veren. De overige delen van het bovenlichaam zijn bruin, het vleugeldek is meestal bleker. De staart is lichtbruin met een brede eindband en 3 of 4 smalle donkerbruine strepen. De bruine veren van de vleugels hebben grote uiteinden en zwarte strepen met 4 of 5 donkere balken. Alle delen zijn wit.

De keel en kin zijn voorzien van zwarte strepen, terwijl de buik en flanken donkerbruin gestreept zijn. Dijen en onderstaart zijn fijn gestreept met wit. Ogen en benen zijn geel, groen, geel bijenwas. Deze arend heeft een slank en rank silhouet, deze indruk wordt nog versterkt door zijn lange staart.

De geslachten zijn gelijk gekleurd. Jonge exemplaren hebben een witte kop die enigszins genuanceerd is. Hun vleugels zijn grotendeels bleek omzoomd. Hun witachtig onderkleur varieert.

Er zijn twee vormen, een duidelijke lichte fase en een donkere fase in de ondersoorten.

Vlucht Vlucht:
De Indische kuifarend leeft meestal alleen of in paren. Het is een nogal verlegen vogel. Hij vliegt erg snel. Deze rover jaagt vanaf een uitkijkpost, waar hij regelmatig zit, dag na dag. De jacht techniek is heel simpel: hij wacht geduldig, zittend op een tak en wanneer een prooi zijn schuilplaats verlaat, vliegt hij op zijn prooi af, met zijn klauwen vooruit. Meestal grijpt hij zijn prooi op de grond, maar sommige prooien worden gevangen in de bomen.

Habitat Habitat:
Beboste gebieden, open savannes, gecultiveerde land en de grenzen van de dorpen tot 1500 m. Limnaeetus ras, Noord-Indiase subcontinent, in het bijzonder waardeert de beboste uitlopers van de bergen en regenwouden tot 2200 m. Ze worden voornamelijk gesignaleerd in de dichte regenwouden, hoewel ze soms ook aanwezig zijn op de open gebieden en zelfs rijst velden.

Geluid Geluid:
De kreet van de Indische kuifarend is een kuif "Klee-Klee-EK'; schreeuwen en maakt lawaai. U kunt ook hoort een 'ki-ki-ki-ki-ki-ki-keeee'; snel, discreet en relatief kort, maar geleidelijk gevuld tot luid gehuil.

Voedsel Voedsel:
De Indische kuifarend voedt zich met een breed scala aan prooien, zoals zoogdieren, vogels, reptielen. Hij zit op de uitkijk en wacht geduldig af op een haan, een fazant, een konijn of andere kleine zoogdieren.

Voortplanting Voortplanting:
De reproductie is niet noodzakelijkerwijs eens per jaar. In het noordelijke gebied, doet het zich voort tijdens de droge en koude seizoen (december tot april). In gebieden van tropische bossen, is het meer variabel. Het nest is bekleed met groene bladeren. Zij meet ongeveer 1,05 meter in diameter en 1,20 m diep. Het nest van deze arend wordt gebouwd op ongeveer 12 meter hoogte boven de grond in een grote boom. Vaak vlakbij een rivier gelegen. Beide volwassenen nemen deel aan de plaatsing en constructie van het nest. Het nest omvat een enkel ei, wit mat met een paar felle rode vlekken.

Overige Overige:
Hoewel dit een beschermde soort is, wordt de Indische kuifarend soms het slachtoffer van de illegale jacht en stroperij. Bovendien heeft deze soort ook te lijden van de vernietiging of aantasting van de habitat.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Bangladesh; Brunei; Cambodja; India; Indonesië; Laos; Maleisië; Myanmar; Nepal; Filippijnen; Singapore; Sri Lanka; Thailand; Vietnam.

FOTOGALERIE

 


Indische kuifarend - Nisaetus cirrhatus
Indische kuifarend - Nisaetus cirrhatus
Indische kuifarend - Nisaetus cirrhatus
Indische kuifarend - Nisaetus cirrhatus
Indische kuifarend - Nisaetus cirrhatus
Indische kuifarend - Nisaetus cirrhatus
Indische kuifarend - Nisaetus cirrhatus
Indische kuifarend - Nisaetus cirrhatus
Indische kuifarend - Nisaetus cirrhatus
Indische kuifarend - Nisaetus cirrhatus
Indische kuifarend - Nisaetus cirrhatus
Indische kuifarend - Nisaetus cirrhatus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites