Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Indische slangenarend - Spilornis cheela
Indische slangenarend - Spilornis cheela
Indische slangenarend - Spilornis cheela
Voorkomen Indische slangenarend - Spilornis cheela
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Indische slangenarend - Spilornis cheela (Latham, 1790)
English Crested Serpent-eagle FranÁais Serpentaire bacha Deutch Schlangenweihe
Italiano Aquila serpentaria di Kinabalu Svenska OrienthjšlmŲrn EspaŮol Culebrera ChiŪla
PortuguÍs Aguia-serpentŠria-de-crista Polski Wezojad czubaty Dansk BorneoslangeÝrn
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort is stabiel Populatie trend van deze soort is stabiel.
 
Ondersoorten:
Spilornis cheela heeft 2 ondersoorten:
- Spilornis cheela
  Spilornis cheela
  Spilornis cheela
  Spilornis cheela
   Spilornis cheela
    Spilornis cheela cheela
    Spilornis cheela melanotis
    Spilornis cheela spilogaster
    Spilornis cheela burmanicus
    Spilornis cheela davisoni
    Spilornis cheela ricketti
    Spilornis cheela hoya
    Spilornis cheela rutherfordi
     Spilornis cheela palawanensis
    Spilornis cheela pallidus
    Spilornis cheela richmondi
    Spilornis cheela malayensis
    Spilornis cheela batu
    Spilornis cheela bido
   Spilornis abbotti
   Spilornis asturinus
   Spilornis sipora
   Spilornis natunensis
   Spilornis baweanus
  Spilornis perplexus
 Spilornis minimus
  Spilornis minimus
  Spilornis klossi
 Spilornis holospilus
  Spilornis holospilus holospilus
  Spilornis holospilus panayensis
- Spilornis kinabaluensis
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 51 - 70 cm
Spanwijdte : 120 - 129cm
Gewicht : (M) circa 400 - 1800 gram / (V) circa 400 - 1800 gram
 
Kenmerken:
Het is middelgrote roofvogel van 51 tot 71 cm lengte. Net als de ander arenden uit dit geslacht heeft hij een donkere kruin en heldergele ogen met tot aan de snavel een gele naakte huid. De arend heeft kuif die echter meestal plat op de kruin ligt. Opvallend aan deze arend is dat volwassen vogels een brede witte band onder op de verder zwart gekleurde staart hebben.
 
Vlucht:
In vlucht valt ook op de brede witte zone op de ondervleugel, van achteren begrensd door een zwarte rand en van boven, bij de "armen" is de vleugel bruin. Op Borneo is verwarring mogelijk met de sterk gelijkende kinabaluslangenarend.
 
Verspreiding:
Bangladesh, Bhutan, Brunei Darussalam, Cambodja, China, India, IndonesiŽ, Japan, Laos, MaleisiŽ, Myanmar, Nepal, Pakistan, Filippijnen, Sri Lanka, Taiwan, Thailand, Vietnam.
 
Habitat:
Deze leeft in een ander habitat van typisch montaan bos en maakt een afwijkend geluid.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Met name slangen en hagedissen.
 
Voortplanting:
-
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: Dhr. H. Hellebuyck - Februari 2010, Chitwan Nationaal park, Nepal
Konica Minolta DiMAGE Z3 - Sigma APO 150-500 mm F4,5
Indische slangenarend - Spilornis cheela