HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Hawaiibuizerd - Buteo solitarius

Hawaiibuizerd

Buteo solitarius

Nederlands HAWAII BUIZERD

Buteo solitarius (Peale, 1848)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Buteo
English Hawaiian hawk Français Buse d'Hawai
Deutch Hawaiibussard Italiano Poiana delle Hawaii
Polish Myszolów hawajski Português Gavião havaiano
Svenska Hawaiivråk Español Busardo Hawaiano
Dansk Hawaiivåge Russkiy Канюк-отшельник

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Near Threatened (NT)
2008 — Near Threatened (NT)
2004 — Near Threatened (NT)
2000 — Unknown (LR/NT)
1994 — Unknown (LR/NT)
1988 — Threatened (T)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort is stabiel.
Er leven naar schatting 1.100 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Buteo solitarius heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 37 - 46 cm
Spanwijdte : 87 - 101 cm
Gewicht : (M) circa 385 - 650 gram / (V) circa 605 gram

Kenmerken Kenmerken:
De Hawaiibuizerd meet ongeveer 37 tot 46 centimeter lang. Het vrouwtje, dat gemiddeld 605 gram weegt, is groter dan het mannetje, dat gemiddeld 441 gram is. Er zijn twee kleurfasen: een donkere fase (donkerbruine kop, borst en ondervleugels) en een lichte kleurfase (donkere kop, lichte borst en lichte ondervleugels). Voeten en benen zijn geelachtig bij volwassenen en groenachtig bij jongeren. Tijdens het broedseizoen heeft een van de paren, mogelijk het vrouwtje, een opvallend geel voorhoofdgebied net boven de bovenste onderkaak.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De Hawaiibuizerd jaagt meestal vanuit een stilstaande positie, maar kan ook vanuit de lucht op een prooi duiken. Omdat Hawaï weinig inheemse landzoogdieren heeft (de Hawaiiaanse Hoary-vleermuis is het enige inheemse terrestrische zoogdier van Hawaï), bestond het oorspronkelijke dieet vermoedelijk voornamelijk uit kleinere vogels zoals de loopvogels en de rails die ooit in Hawaï woonden.

Geluid Geluid:
Ze hebben een schel en hoog geluid, net als hun Hawaiiaanse naam: "eeeh-oh." Ze zijn erg luidruchtig tijdens het broedseizoen.

Voedsel Voedsel:
De Hawaiibuizerd voedt het zich grotendeels met geïntroduceerde dieren zoals ratten, hagedissen en jachtvogels, evenals ongewervelde dieren zoals insecten, maar ook de Hawaiiaanse kraai. Het zijn opportunistische roofdieren en zij zijn veelzijdig in hun voedingsgewoonten.

Voortplanting Voortplanting:
De Hawaiibuizerd blijft het hele jaar door in zijn territoria. Ze nestelen van maart tot september en leggen meestal maar één ei, maar soms konden ze er ook drie in hun legsel leggen. Het vrouwtje zit het grootste deel van de zitting gedurende de 38 dagen van incubatie, terwijl het mannetje het grootste deel van de jacht doet. Nadat het ei is uitgekomen, laat het vrouwtje het mannetje alleen toe om te bezoeken wanneer het voedsel aan het nest levert. Het kuiken vlucht na zeven of acht weken. Bij vijftig tot zeventig procent van alle nesten vliegt met succes een jong uit.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Hawaii (USA).

FOTOGALERIE

 


Hawaiibuizerd - Buteo solitarius
Hawaiibuizerd - Buteo solitarius
Hawaiibuizerd - Buteo solitarius
Hawaiibuizerd - Buteo solitarius
Hawaiibuizerd - Buteo solitarius
Hawaiibuizerd - Buteo solitarius
Hawaiibuizerd - Buteo solitarius
Hawaiibuizerd - Buteo solitarius







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites