Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Hagedisbuizerd - Kaupifalco monogrammicus
Hagedisbuizerd - Kaupifalco monogrammicus
Hagedisbuizerd - Kaupifalco monogrammicus
Voorkomen Hagedisbuizerd - Kaupifalco monogrammicus
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Hagedisbuizerd - Kaupifalco monogrammicus (Temminck, 1824)
English Lizard Buzzard FranÁais Autour unibande Deutch Kehlstreifbussard
Italiano Falco monogrammico Svenska ŲdlehŲk EspaŮol Busardo GavilŠn
PortuguÍs Miotos-papas-largatos Polski Owadozer maly Dansk ōglehÝg
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort is stabiel Populatie trend van deze soort is stabiel.
 
Ondersoorten:
Kaupifalco monogrammicus heeft 2 ondersoorten:
- Kaupifalco monogrammicus monogrammicus
- Kaupifalco monogrammicus meridionalis

 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 35 - 37 cm
Spanwijdte : 79 cm
Gewicht : (M) circa 220 - 275 gram / (V) circa 248 - 410 gram
 
Kenmerken:
De hagedisbuizerd is een gedrongen, vrij kleine roofvogel die 36 cm lang is. De bovendelen, kop en borst zijn grijs. Onder de snavel, op de keel zit een grote witte vlek met daardoorheen een verticale dikke zwarte streep. De onderkant van de borst en de buik is dwarsgestreept zoals bij veel soorten sperwers. De naam buizerd suggereert verwantschap met de buizerds, maar feitelijk is deze roofvogel meer verwant aan de sperwers. Lijkt meer op een havik dan buizerd. Heeft een unieke witte keel met zwarte strepen. zijn buik en borst zijn egaal grijs.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Kameroen, Tsjaad, Kongo, Ivoorkust; Equatoriaal-Guinea, EthiopiŽ, Gabon, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Kenia, Liberia, Malawi, Mali, Mozambique, NamibiŽ, Niger, Nigeria, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, SomaliŽ, Zuid-Afrika, Soedan, Swaziland, Tanzania, Togo, Oeganda, Zambia, Zimbabwe.
 
Habitat:
Vochtige savanne in het noorden en het oosten van Afrika.
 
Geluid:
 
Voedsel:
De vogel jaagt vooral op reptielen zoals hagedissen en kan heel lang stil boven in een boom zitten. Verder insecten, slangen, vogels, ratten en muizen.
 
Voortplanting:
In de vroege zomer wordt het nest in een boom gebouwd.
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: Ger van Creij - 25-11-2011, Apam, Ghana, Afrika
Panasonic FZ45 - DC Vario-Elmarit 1:2.8-5.2/4.5
Hagedisbuizerd - Kaupifalco monogrammicus - © Ger van Creij Hagedisbuizerd - Kaupifalco monogrammicus - © Ger van Creij