Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Grote bonte buizerd - Pseudastur albicollis
Grote bonte buizerd - Pseudastur albicollis
Grote bonte buizerd - Pseudastur albicollis
Grote bonte buizerd - Pseudastur albicollis
Voorkomen Grote bonte buizerd - Pseudastur albicollis
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Grote bonte buizerd - Pseudastur albicollis (Latham, 1790)
Synonym(s): Leucopternis albicollis
English White Hawk FranÁais Buse blanche Deutch Weissbussard
Italiano Poiana bianca Svenska vitvrŚk EspaŮol Busardo Blanco
PortuguÍs Gavi„o-pombo-da-AmazŰnia Polski Bialostrzab duzy Dansk Hvid VŚge
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Leucopternis albicollis is gesplitst in 2 soorten:
- Leucopternis albicollis
    Leucopternis albicollis albicollis
    Leucopternis albicollis ghiesbreghti
    Leucopternis albicollis costaricensis
    Leucopternis albicollis williaminae
- Leucopternis occidentalis
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 47 - 56 cm
Spanwijdte : 98 - 117 cm
Gewicht : (M) circa 590 - 670 gram / (V) circa 695 - 855 gram
 
Kenmerken:
De volwassen witte havik varieert van 46-56 cm lang met zeer brede vleugels en heeft een witte kop, lichaam en underwings. De bovenste vleugels zijn zwart en de zeer korte staart is zwart met een brede witte band. De snavel is zwart en de poten zijn geel.
De geslachten zijn vergelijkbaar, maar de vrouwtjes zijn groter en zwaarder vergeleken met de mannelijke vogels. Juvenile vogels hebben uitgebreide zwarte vlekken op de bovendelen en donkergestreepte witachtige onderzijde.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
Belize, Bolivia, BraziliŽ, Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Guyana, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Peru, Suriname, Trinidad, Tobago, Venezuela
 
Habitat:
Tropisch en soms subtropisch regenwoud, tot 1400 m hoogte.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Reptielen (veel slangen maar ook hagedissen), amfibieŽn, kleine zoogdieren (muizen, ratten en kleine opossums).
 
Voortplanting:
In Guatemala, begint het baltsen in februari en de nestbouw van begin februari tot eind maart. De eieren worden tot eind maart gelegd.
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: