Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Grijze zanghavik - Melierax canorus
Grijze zanghavik - Melierax canorus
Grijze zanghavik - Melierax canorus
Grijze zanghavik - Melierax canorus
Voorkomen Grijze zanghavik - Melierax canorus
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Grijze zanghavik - Melierax canorus (Thunberg, 1799)
English Somali Chanting Goshawk FranÁais Autour chanteur Deutch GroŖer Singhabicht
Italiano Atore cantante orientale Svenska blek sŚnghŲk EspaŮol Azor-lagartijero SomalŪ
PortuguÍs AÁor-cantor-pŠlido Polski Jastrzebiak jasny Dansk SomalisanghÝg
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort is stabiel Populatie trend van deze soort is stabiel.
 
Ondersoorten:
Melierax canorus heeft 2 ondersoorten:
- Melierax poliopterus
- Melierax canorus
    Melierax canorus canorus
    Melierax canorus argentior
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 46 - 60 cm
Spanwijdte : 102 - 123 cm
Gewicht : (M) circa 490 - 750 gram / (V) circa 700 - 1300 gram
 
Kenmerken:
De staartveren zijn zwart gestreept met wit en de buitenste staartveren zijn grijs en wit gestreept. Het hoofd en de bovenborst zijn lichtgrijs, terwijl de rest van de buik fijn donkergrijs en wit is. De ogen zijn donkerbruin bij volwassenen en lichtgeel bij onvolwassen vogels. De snavel is rood aan de basis en donkergrijs aan de punt. De washuid, gezichtshuid en de lange benen zijn ook rood. Tijdens de vlucht heeft de volwassene zwarte primaire slagpennen, zeer lichtgrijze (wit van een afstand) secundaire delen en grijze voorvleugels. Onrijpe dieren hebben bruine bovendelen, met een witte staart en zwarte balken aan de staart. Van onderaf zijn de slagpennen en staart wit met zwarte streep, de keel is wit met donkere strepen en de rest van de buik is rufous.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
Angola, Botswana, NamibiŽ, Zuid-Afrika, Zimbabwe
 
Habitat:
-
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
De grijze zanghavik jaagt voornamelijk op verhoogde zitstokken zoals bomen en telefoonpalen, maar loopt ook op de grond op jacht naar een prooi. Het is een opportunistische roofvogel en eet een grote verscheidenheid aan prooien, waaronder kleine zoogdieren, hagedissen, vogels, grote insecten en aas. Het is ook opgenomen van vůůr de schildpad van de tent en de luipaardschildpad, die heel worden ingeslikt terwijl de schaal nog zacht is. Er is enig bewijs van sociale jacht in fokgroepen, maar eenzame jacht is de norm. Bleke zingende haviken worden vaak geassocieerd met foeragerende honingdas en voeden zich met organismen die worden gespoeld door de voedingsactiviteit van de honingdas. Deze associatie vergroot de jachtkansen en het succes van het vangen van prooien van de bleke zingende havik, terwijl de honingdas geen verlies van efficiŽntie op het gebied van foerageert.
 
Voortplanting:
-
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: