Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Witte havik - Accipiter novaehollandiae
Witte havik - Accipiter novaehollandiae
Voorkomen Witte havik - Accipiter novaehollandiae
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Grijze havik - Accipiter novaehollandiae (Gmelin, 1788)
English White goshawk FranÁais Autour blanc Deutch Grauhabicht
Italiano Astore variabile Svenska Australisk GrŚhŲk EspaŮol Azor Variable
PortuguÍs AÁor-variŠvel Polski krogulec australijski Dansk Lys DuehÝg
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Accipiter novaehollandiae is gsplitst in 3 soorten:
- Accipiter novaehollandiae - Accipiter hiogaster
    Accipiter hiogaster hiogaster
    Accipiter hiogaster griseogularis
    Accipiter hiogaster sylvestris
    Accipiter hiogaster polionotus
    Accipiter hiogaster albiventris
    Accipiter hiogaster obiensis
    Accipiter hiogaster mortyi
    Accipiter hiogaster pallidiceps
    Accipiter hiogaster leucosomus
    Accipiter hiogaster pallidimas
    Accipiter hiogaster manusi
    Accipiter hiogaster matthiae
    Accipiter hiogaster misulae
    Accipiter hiogaster misoriensis
    Accipiter hiogaster dampieri
    Accipiter hiogaster lavongai
    Accipiter hiogaster lihirensis
- Accipiter pulchellus
    Accipiter pulchellus pulchellus
    Accipiter pulchellus malaitae
    Accipiter pulchellus bougainvillei
    Accipiter pulchellus rufoschistaceus
    Accipiter pulchellus rubianae
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 44 - 55 cm
Spanwijdte : 72 - 101 cm
Gewicht : (M) circa 238 - 470 gram / (V) circa 530 - 990 gram
 
Kenmerken:
Deze roofvogel heeft een grijze kop en bovenlichaam, een witte onderkant en donkere vleugeltoppen. De iris van de ogen is geel tot oranje. In combinatie met de witte wenkbrauwstrepen geeft dat de havik een indrukwekkende priemende blik.

Er leven naar schatting 2.500 tot 9.999 volwassen exemplaren in het wild.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
AustraliŽ, IndonesiŽ, Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden.
 
Habitat:
Bosgebieden.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
De  grijze havik is een snelle en vooral wendbare vlieger. Het vrouwtje is aanzienlijk groter dan het mannetje en jaagt dan ook op grotere prooidieren, zoals konijnen, opossums, vleermuizen, reptielen, insecten en soms ook vogels. In de tijd dat de jongen worden grootgebracht heeft dat als voordeel dat de partners elkaar niet beconcurreren binnen het gemeenschappelijke jachtgebied.
 
Voortplanting:
Paartjes worden gemaakt voor het leven. Ze maken hun nest in hoge bomen dat ze van takken en groene bladeren bouwen. Daarin worden 2 tot 3 eieren gelegd die 35 dagen worden uitgebroed. De jongen kunnen na 40 dagen uitvliegen. Vrouwtjes broeden terwijl de mannetjes voor het voedsel zorgen.
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: