HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Grijze wouw - Elanus caeruleus

Grijze wouw

Elanus caeruleus

Nederlands GRIJZE WOUW

Elanus caeruleus (Desfontaines, 1789)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Elanus
English Common black-shouldered kite Français Élanion blanc
Deutch Gleitaar Italiano Nibbio bianco
Polish Kaniuk Português Peneireiro-cinzento
Svenska Svartvingad glada Español Elanio de Alas Negras
Dansk Blå Glente Russkiy Чернокрылый дымчатый коршун

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2019
► Eerdere publicaties...
2016 — Least Concern (LC)
2013 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort is stabiel.

Ondersoorten Elanus caeruleus heeft 3 ondersoorten:
- Elanus caeruleus
Elanus caeruleus caeruleus
Elanus caeruleus vociferus
Elanus caeruleus hypoleucus
Elanus caeruleus wahgiensis
Elanus caeruleus sumatranus
- Elanus axillaris
- Elanus leucurus

Elanus leucurus leucurus
Elanus leucurus majusculus

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : circa 33 cm
Spanwijdte : circa 85 cm
Gewicht : (M) circa 230 gram / (V) circa 230 gram

Kenmerken Kenmerken:
De Grijze Wouw is slechts iets groter dan een Torenvalk, maar heeft in tegenstelling tot de laatstgenoemde een opvallend korte staart. De lange, spitse vleugels steken in zit voorbij de staart uit en zijn breder dan bij valken. Bij de cirkelende zweefvlucht op de thermiek en laag boven open terrein vliegend, op zoek naar voedsel, houdt de Grijze Wouw de vleugels schuin omhoog, net als de kiekendieven van het genus Circus. Hij bidt veelvuldig, maar langzamer dan een Torenvalk. In de vlucht lijkt de Grijze Wouw van onder wit, met uitzondering van de zwarte vleugelpunten.

Vlucht Vlucht:
De Grijze Wouw jaagt laag boven de grond, vliegend, steeds onderbroken door bidden, of van een hooggelegen zitplaats, vaak ook nog in de schemering, wanneer zijn prooidieren actief worden.

Habitat Habitat:
In Afrika vormen vooral savannen en half-woestijnen de habitat van de Grijze Wouw. Op het Iberisch Schiereiland komt hij ook voor in cultuurlandschap met boomgroepen en alleenstaande bomen, die hij graag als uitkijkplaats gebruikt en aan de randen van grote ontgonnen gebieden.

Geluid Geluid:
Bij opwinding laat de Grijze Wouw een hees 'kri-èh' horen. Een miauwende fluittoon, die weer als 'pii-uu' klinkt, geeft zijn stemming weer. Wanneer andere roofvogels te dicht bij het nest van de Grijze Wouw komen, worden ze door beide partners met een schril geschreeuw aangevallen.

Voedsel Voedsel:
Het hele jaar vangt de Grijze Wouw hoofdzakelijk kleine zoogdieren, vooral muizen, alsmede allerlei kleine vogelsoorten en hagendissen en af en toe ook grote insecten. De gemiddelde afmetingen van de braakballen zijn 29x19 mm.

Voortplanting Voortplanting:
Grijze Wouwen zijn vermoedelijk al op eenjarige leeftijd geslachtsrijp. Het nest wordt door beide partners in een boomtop gebouwd; meestal wordt elk jaar een nieuw nest gebouwd. Legselgrootte 3-4 eieren, grootte 39x31 mm, 21 gram, meestal met duidelijke roodbruine vlekken op een lichte achtergrond. Leginterval circa 2-3 dagen. Broedduur 30-33 dagen. Verblijfsduur van de jongen in het nest circa 30-35 dagen.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Het broedgebied van de Grijze Wouw strekt zich uit over grote delen van Afrika en Zuid- en Zuidoost-Azië. De soort broedt in de kustgebieden van Algerije en Marokko en sinds enkele decennia op het Iberisch Schiereiland en breidt zich nog steeds uit. Sinds 1990 komt de Grijze Wouw ook als broedvogel in het zuidwesten van Frankrijk voor. Recentelijk zijn ook broedgevallen in Irak vastgesteld. In West- en Midden-Europa is de soort een uiterst zeldzame dwaalgast.

Algerije, Angola, Bangladesh, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Cambodja, Kameroen, Tsjaad, China, Kongo, Ivoorkust, Egypte, Equatoriaal-Guinea, Eritrea, Ethiopië, Frankrijk, Gabon, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, India, Indonesië, Iran, Irak, Kenia, Laos, Lesotho, Liberia, Libyan Arab Jamahiriya, Malawi, Maleisië, Mali, Mauritanië, Marokko, Mozambique, Myanmar, Namibië, Nepal, Niger, Nigeria, Pakistan, Papua Nieuw-Guinea, Filippijnen, Portugal, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, Singapore, Somalië, Zuid-Afrika, Spanje, Sri Lanka, Soedan, Swaziland, Tanzania, Thailand, Timor-Leste, Togo, Tunesië, Oeganda, Vietnam, Jemen, Zambia, Zimbabwe.

FOTOGALERIE

 


Grijze wouw - Elanus caeruleus
Grijze wouw - Elanus caeruleus
Grijze wouw - Elanus caeruleus
Grijze wouw - Elanus caeruleus
Grijze wouw - Elanus caeruleus
Grijze wouw - Elanus caeruleus
Grijze wouw - Elanus caeruleus
Grijze wouw - Elanus caeruleus
Grijze wouw - Elanus caeruleus
Grijze wouw - Elanus caeruleus
Grijze wouw - Elanus caeruleus
Grijze wouw - Elanus caeruleus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:
Grijze wouw - Elanus caeruleus

© Ger van Creij - 19-11-2011
Locatie : Wineba, Ghana, Afrika
Camera: Panasonic FZ45
Lens: DC Vario-Elmarit 1:2.8-5.2/4.5

Grijze wouw - Elanus caeruleus

© Ger van Creij - 19-11-2011
Locatie : Wineba, Ghana, Afrika
Camera: Panasonic FZ45
Lens: DC Vario-Elmarit 1:2.8-5.2/4.5

Grijze wouw - Elanus caeruleus

© Dhr. H. Hellebuyck - 20 oktober 2010
Locatie : Nationale park Queen Elizabeth, Oeganda, Afrika
Camera: Konica Minolta DiMAGE Z3
Lens: Sigma APO 150-500 mm F4,5

Top 1000 Birding Websites