Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Grijzekiekendief - Circus cinereus
Grijzekiekendief - Circus cinereus
Grijzekiekendief - Circus cinereus
Grijzekiekendief - Circus cinereus
Voorkomen Grijzekiekendief - Circus cinereus
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Grijze kiekendief - Circus cinereus (Vieillot, 1816)
English Cinereous harrier FranÁais Busard bariolť Deutch Grauweihe
Italiano Albanella cinerea Svenska grŚ kšrrhŲk EspaŮol Aguilucho Vari
PortuguÍs Gaviao-cinzento Polski Blotniak prazkowany Dansk GrŚ KśrhÝg
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Circus cinereus heeft geen ondersoorten (monotypisch).
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 39 - 48 cm
Spanwijdte : 90 - 115 cm
Gewicht : (M) circa 315 - 407 gram / (V) circa 425 - 510 gram
 
Kenmerken:
Het verenkleed van de man is bovenop donkergrijs met zwarte vleugeltips en een witte staart. De buik is lichtgrijs, met een rufous gestreepte buik. Het verenkleed van de vrouw is bruin van boven, met een witte staart en van onder crŤmekleurig, met een gestreepte buik die lijkt op de mannetjes.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
ArgentiniŽ, Bolivia, BraziliŽ, Chili, Colombia, Ecuado, Falkland Eilanden (Malvinas), Paraguay, Peru, Zuid-GeorgiŽ, Zuidelijke Sandwicheilanden, Uruguay.
 
Habitat:
Savannes, weilanden en moerassen, rivieren, beken en grote meren; bergachtige graslanden.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Voornamelijk vogels en andere kleine gewervelde dieren.
 
Voortplanting:
Tijdens het broedseizoen houden mannetjes en vrouwtjes zich bezig met grote balts in de lucht en praten ze heel hard. Eieren worden in november gelegd en in januari uitgevlogen. Nesten bevinden zich in vegetatie en tot 40 centimeter breed en 30 centimeter diep.
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: