Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Grijskopwouw - Leptodon cayanensis
Grijskopwouw - Leptodon cayanensis
Grijskopwouw - Leptodon cayanensis
Voorkomen Grijskopwouw - Leptodon cayanensis
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Grijskopwouw - Leptodon cayanensis (Latham, 1790)
English Gray-headed Kite FranÁais Milan de Cayenne Deutch Cayenneweih
Italiano Nibbio testagrigia Svenska grŚhuvad glada EspaŮol Milano CabecigrŪs
PortuguÍs gavi„o-de-cabeÁa-cinza Polski Leptodon szaroglowy Dansk GrŚhovedet BazavŚge
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Leptodon cayanensis heeft 2 ondersoorten:
- Leptodon cayanensis
     Leptodon cayanensis cayanensis
     Leptodon cayanensis monachus
- Leptodon forbesi
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 43 - 54 cm
Spanwijdte : 90 - 110 cm
Gewicht : (M) circa 415 - 550 gram / (V) circa 415 - 640 gram
 
Kenmerken:
De volwassene heeft een grijze kop, zwarte bovendelen, witte onderzijde en een zwarte staart met twee of drie witte banden. De snavel is blauw en de poten grijs. De vlucht is een opzettelijke flap-flap-glide.
Onrijpe vogels hebben twee kleurvarianten; de lichte fase is vergelijkbaar met die van een volwassene, maar heeft een witte kop en nek, met een zwarte kroon en oogstreep, zwarte snavel en gele poten. De donkere fase heeft een zwartachtige kop, nek en bovendelen en donkergestreepte onderzijde.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
ArgentiniŽ, Belize; Bolivia, BraziliŽ, Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Guyana, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad en Tobago, Venezuela.
 
Habitat:
Regenwoud tot 2200 meter hoogte, maar vooral in laaglanden onder 1000 m, vooral in de buurt van water.
 
Geluid:
 
Voedsel:
De grijskopvlieger voedt zich voornamelijk met reptielen, maar neemt ook kikkers en grote insecten aan. Het zit meestal op een open hoge baars van waaruit het op zijn prooi duikt.
 
Voortplanting:
Het nest is gemaakt van met gras omzoomde takken en is hoog in een boom gebouwd. Het vrouwthe legt een of twee witte eieren, paarsachtig aan ťťn uiteinde en bruin gevlekt.
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: