Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Grijskopsperwer - Accipiter cirrocephalus
Grijskopsperwer - Accipiter cirrocephalus
Grijskopsperwer - Accipiter cirrocephalus
Grijskopsperwer - Accipiter cirrocephalus
Voorkomen Grijskopsperwer - Accipiter cirrocephalus
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Grijskopsperwer - Accipiter cirrocephalus (Vieillot, 1817)
English Collared sparrowhawk FranÁais …pervier ŗ col roux Deutch Sydneysperber
Italiano Sparviero dal collare australiano Svenska australisk sparvhŲk EspaŮol GavilŠn Acollarado
PortuguÍs Gavi„o-de-colar Polski Krogulec obrozny Dansk Australsk SpurvehÝg
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Er zijn drie ondersoorten gemeld:
- Accipiter cirrocephalus cirrocephalus
     Accipiter cirrocephalus quaesitandus
- Accipiter cirrocephalus papuanus
- Accipiter cirrocephalus rosselianus
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 27 - 38 cm
Spanwijdte : 53 - 77 cm
Gewicht : (M) 105 - 155 gram / (V) 165 - 300 gram
 
Kenmerken:
Deze sperwers zijn klein, fel, fijn gebouwd met ronde vleugels, lange vierkante staart, gele ogen en lange poten. Volwassenen hebben leigrijze bovenstukken, soms met een bruine wassing, en een kastanjebruine halve kraag. De buik is fijn geblokkeerd rufous en wit. De ondervleugel en staart zijn fijn verjaard. De washuid is crŤme tot olijfgeel, de ogen geel en de poten en voeten geel. De geslachten lijken qua uiterlijk, maar de mannetjes zijn kleiner dan de vrouwtjes. Jongeren hebben bruine bovendeel, met bleke strepen op het hoofd en de nek, en fijne eindstrepen randen aan de veren van de rug en vleugels. De onderste delen zijn wit met zware bruine strepen op de borst en grof bruin op de buik. De ondervleugel en staart zijn fijn gevederd. De washuid s crŤme tot groengeel, de ogen bruin tot lichtgeel en de poten en voeten lichtgeel.
 
Vlucht:
 
 
Verspreiding:
AustraliŽ, IndonesiŽ, Papoea, Nieuw-Guinea.
 
Habitat:
De Grijskopsperwer is wijdverbreid op het vasteland van AustraliŽ, TasmaniŽ en Nieuw-Guinea en komt voor in alle habitats behalve de droogste woestijnen. Hij is af en toe te zien in stedelijke gebieden en zelfs steden. Hoewel ze wijdverbreid zijn, zijn ze over het algemeen ongebruikelijk. De Grijskopsperwer is over het algemeen  een vaste inwoner maar kunnen gedeeltelijk migreren.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Voornamelijk kleine vogels, vooral passerines, waaronder exotische musjes (Passer) en spreeuwen (Sturnus); ook hagedissen.
 
Voortplanting:
Het legseizoen is van juli tot december. Paren nestelen solitair. Het nest is een platform van stokken van 27-32 cm breed, 12-15 cm diep, bekleed met groene bladeren op ongeveer 4-39 m boven de grond in de vork van een levende boom. De legselgrootte is meestal drie of vier eieren, variŽrend van twee tot vijf. Incubatie duurt 35 dagen en de broedperiode is ongeveer 28-33 dagen. De periode van afhankelijkheid na het uitvliegen duurt maximaal 6 weken, waarna de jongen zich verspreiden. Seksuele volwassenheid wordt bereikt na ťťn jaar, waarbij vogels soms broeden in het jonge verenkleed.
 
Overige:
 
 
Ingezonden foto's:
©: