Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Grijsblauwewouw - Donkergrijze Wouw - Ictinia plumbea
Grijsblauwewouw - Donkergrijze Wouw - Ictinia plumbea
Grijsblauwewouw - Donkergrijze Wouw - Ictinia plumbea
Grijsblauwewouw - Donkergrijze Wouw - Ictinia plumbea
Voorkomen Grijsblauwewouw - Donkergrijze Wouw - Ictinia plumbea
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Grijsblauwewouw of Donkergrijze Wouw - Ictinia plumbea (Gmelin, 1788)
English Plumbeous kite FranÁais Milan bleu‚tre Deutch Schwebeweih
Italiano Ittinia plumbea Svenska Blyglada EspaŮol Elanio Plomizo
PortuguÍs Gaviao-sauveiro Polski Cykadojad szary Dansk GrŚ Falkeglente
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Ictinia plumbea heeft geen ondersoorten (monotypisch).
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 29 - 38 cm
Spanwijdte : 70 - 85 cm
Gewicht : (M) circa 190 - 265 gram / (V) circa 230 - 280 gram
 
Kenmerken:
De plumbeous kite heeft lange, puntige vleugels. Volwassenen zijn voornamelijk leigrijs, hebben een lichtere kop en buik. De korte zwarte staart heeft 2-3 witte banden. De ogen zijn rood en de poten zijn oranje. Tijdens de vlucht vertoont deze vlieger een rufous primaire patch. De geslachten zijn vergelijkbaar, maar juveniele vogels hebben een witgestreepte grijze bovenkant en een donkergestreepte witachtige onderkant.
 
Vlucht:
Hun vlucht is traag, met frequente glijders. De prooi bestaat bijna uitsluitend uit insecten die in de lucht worden geslagen. Deze vogel strijkt vaak opvallend neer op dode takken, met zijn lange vleugels die tot ver boven de staart uitsteken.
 
Verspreiding:
ArgentiniŽ, Belize; Bolivia, BraziliŽ, Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Guyana, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad en Tobago, Venezuela.
 
Habitat:
Bezet een grote verscheidenheid aan bostypen in laaglanden van tropische en subtropische gebieden.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Insecten zijn de primaire prooi en vertegenwoordigen meer dan 90% van de geregistreerde prooidieren; eet minder vaak kleine gewervelde dieren en slakken.
 
Voortplanting:
In Tikal, Guatemala, worden half maart / begin april eieren gelegd en eind mei / juni jong gevierd. Nesten maart-mei in Colombia.
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: