Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Galapagosbuizerd - Buteo galapagoensis
Galapagosbuizerd - Buteo galapagoensis
Galapagosbuizerd - Buteo galapagoensis
Voorkomen Galapagosbuizerd - Buteo galapagoensis
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Galapagosbuizerd - Buteo galapagoensis (Gould, 1837)
English GalŠpagos hawk FranÁais Buse des Galapagos Deutch Galapagosbussard
Italiano Poiana delle Galapagos Svenska GalŠpagosvrŚk EspaŮol Busardo de GalŠpagos
PortuguÍs Gavi„o-das-galŠpagos Polski Myszolůw galapagoski Dansk GalapagosvŚge
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort is stabiel Populatie trend van deze soort is stabiel.
 
Ondersoorten:
Buteo galapagoensis heeft geen ondersoorten (monotypisch).
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 46 - 56 cm
Spanwijdte : 115 - 140 cm
Gewicht : (M) circa 840 - 1130 gram / (V) circa 1220 - 1575 gram
 
Kenmerken:
Qua formaat is de vogel vergelijkbaar met de gewone buizerd. De volwassen vogel is overwegend roetkleurig bruin, op de flanken en de buik meer roodbruin. De poten en de washuid om de snavel zijn geel. Mannetje en vrouwtje verschillen alleen in grootte, het vrouwtje is tot wel 19% groter. Opvallend is de lichtgrijze staart met smalle donkere dwarsbanden. Onvolwassen vogels zijn ook donker maar met lichte stippels en vlekken en van onder roodbruin met donkerbruine vlekken, ook op de staart. Er leven naar schatting 270 tot 330 volwassen exemplaren in het wild.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
Ecuador.
 
Habitat:
Vroeger kwam deze buizerd waarschijnlijk op alle eilanden voor. In de jaren 1970 was de vogel al op vijf eilanden uitgestorven en komt dan voor op Santiago, EspaŮola, Isabela, Fernandina, Pinta, Marchena, Pinzon en Santa Fe. Het leefgebied bestaat uit diverse landschapstypen zoals zeekusten, kale lavavlakten, terrein met rotsen en struikgewas, rondom heuveltoppen en in loofbos.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
De belangrijkste bron van voedsel zijn knaagdieren.
 
Voortplanting:
De vogel broedt in monogame paren of in groepen waarbij een vrouwtje meerdere mannetjes heeft (polyandrie). Het vrouwtje legt 1 tot 3 eieren, meestal brengt een groep maar ťťn jong groot dat uitvliegt.
 
Overige:
De galŠpagosbuizerd heeft een beperkt verspreidingsgebied en daardoor is de kans op uitsterven aanwezig. De grootte van de populatie werd in 2007 door BirdLife International geschat op 400 tot 700 volwassen individuen en de populatie-aantallen nemen af. Vroeger werd de vogel vervolgd door de bewoners. Nu vermoedt men dat de populatie vooral kwetsbaar is door verarming in de genetische diversiteit, de concurrentie met ingevoerde roofdieren zoals huiskatten en vreemd genoeg heeft ook de succesvolle verwijdering van geiten een nadelig effect op de leefgebieden voor onvolwassen buizerds, die in vrij kale landschappen verblijven. Om deze redenen staat deze soort als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN.
 
Ingezonden foto's:
©: