HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Gabarhavik - Micronisus gabar

Gabarhavik

Micronisus gabar

Nederlands GABARHAVIK

Micronisus gabar (Daudin, 1800)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Micronisus
English Gabar Goshawk Français Autour gabar
Deutch Gabarhabicht Italiano Astore gabar
Polish Jastrzebiak maly Português Gavião palrador
Svenska Gabarhök Español Gavilán Gabar
Dansk Gabarhøg Russkiy Певчий ястреб-габар

Synonym(s): Melierax gabar

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC) as Melierax gabar
2009 — Least Concern (LC) as Melierax gabar
2008 — Least Concern (LC) as Melierax gabar
2004 — Least Concern (LC) as Melierax gabar
2000 — Unknown (LR/LC) as Melierax gabar
1994 — Unknown (LR/LC) as Melierax gabar
1988 — Unknown (LR/LC) as Melierax gabar


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort is stabiel.

Ondersoorten Micronisus gabar heeft 4 ondersoorten:
- Micronisus gabar gabar
- Micronisus gabar defensorum
- Micronisus gabar niger
- Micronisus gabar aequatorius

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 28 - 36 cm
Spanwijdte : 56 - 66 cm
Gewicht : (M) circa 90 - 173 gram / (V) circa 165 - 240 gram

Kenmerken Kenmerken:
De gabarhavik is 28 tot 36 cm lange vogel; dit is het formaat van een sperwer. De vogel is van boven duifachtig grijs en de op borst en buik heeft het verenkleed een fijne horizontale streping. de keel en de bovenkant van de borst zijn ook grijs gekleurd. De staart is donker leigrijs met vier donkere dwarsstrepen. Verder heeft de gabarhavik een opvallende witte stuit. De snavel is zwart met aan het begin een gele washuid. De poten zijn oranje-rood.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De gabarhavik heeft een groot verspreidingsgebied in geheel Afrika ten zuiden van de Sahara. Het is een schuwe vogel die lastig waarneembaar is. Soms komt deze havik plotseling in grotere aantallen voor, hetgeen wijst op een vorm van trekgedrag. Het leefgebied bestaat uit licht bebost gebied, vaak - maar niet altijd- in de buurt van waterlopen.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Voornamelijk kleine vogels van 10–80 gram.

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Angola,Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Kameroen, Tsjaad, Congo, Ivoorkust, Eritrea, Ethiopië, Gabon, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Kenia, Malawi, Mali, Mauritanië, Mozambique, Namibië, Niger, Nigeria, Rwanda, Saoedi-Arabië, Senegal, Somalië, Zuid-Afrika, Soedan, Swaziland, Tanzania, Togo, Oeganda, Jemen, Zambia, Zimbabwe.

FOTOGALERIE

 


Gabarhavik - Micronisus gabar
Gabarhavik - Micronisus gabar
Gabarhavik - Micronisus gabar
Gabarhavik - Micronisus gabar
Gabarhavik - Micronisus gabar
Gabarhavik - Micronisus gabar
Gabarhavik - Micronisus gabar
Gabarhavik - Micronisus gabar
Gabarhavik - Micronisus gabar
Gabarhavik - Micronisus gabar







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:
Gabarhavik - Micronisus gabar

© Ger van Creij - 26-07-2011
Locatie : Gomoa and Otuam, Ghana, Afrika
Camera: Panasonic FZ45
Lens: DC Vario-Elmarit 1:2.8-5.2/4.5

Top 1000 Birding Websites