HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Flores havikarend - Nisaetus floris

Flores havikarend

Nisaetus floris

Nederlands FLORES HAVIKAREND

Nisaetus floris (E. Hartert, 1898)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Nisaetus
English Flores Hawk-Eagle Français Aigle de la Sonde
Deutch Asiatischer Haubenadler Italiano Spizaeto variabile asiatico
Polish Wojownik malajski Português Gavião variável
Svenska Floreshökörn Español Águila azor variable asiatica
Dansk Mørk Høgeørn Russkiy Изменчивый хохлатый орёл

Synonym(s): Spizaetus floris

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2017 — Critically Endangered (CR)
2016 — Critically Endangered (CR)
2015 — Critically Endangered (CR)
2013 — Critically Endangered (CR)
2012 — Critically Endangered (CR)
2009 — Critically Endangered (CR)
2008 — Endangered (EN)
2005 — Endangered (EN)
2004 — Not Recognized (NR)
2000 — Not Recognized (NR)
1994 — Not Recognized (NR)
1988 — Not Recognized (NR)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort neemt af.
Er leven naar schatting 100 tot 240 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Nisaetus floris heeft geen ondersoorten.

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 75 - 79 cm
Spanwijdte : ? cm
Gewicht : (M) circa - gram / (V) circa - gram

Kenmerken Kenmerken:
Volwassenen hebben donkerbruine bovendelen, een bruine staart met zes balken, een witte vlek in de vleugels die zichtbaar is tijdens de vlucht, witte onderzijde en een witte kop met fijne bruinachtige strepen op de kruin (veel boeken illustreren abusievelijk volwassenen met grotendeels bruine koppen).

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Deze soort is endemisch op de Kleine Soenda-eilanden Flores, Soembawa en Lombok en twee nabij gelegen eilandjes Satonda en Rinca. Het leefgebied bestaat uit ongerept regenwoud en tropische montaan bos tot op 1600 m boven zeeniveau. Er zijn waarnemingen boven cultuurland, maar altijd in de buurt van bos.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Weinig over bekend. Vermoedelijk baars (vis) en slangen, zoals soortgenoten.

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:
De floreskuifarend heeft een beperkt verspreidingsgebied en daardoor is de kans op uitsterven aanwezig. De grootte van de populatie werd in 2013 door BirdLife International geschat op 100 tot 240 individuen en de populatie-aantallen nemen af. Door ontbossing neemt het leefgebied in oppervlakte af en wat er aan bosreservaten overblijft is onvoldoende om de soort duurzaam te behouden. Verder worden deze roofvogels vervolgd omdat ze prederen op kippen. Om deze redenen staat deze soort als ernstig bedreigd (kritiek) op de Rode Lijst van de IUCN.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Indonesië.

FOTOGALERIE

 


Flores havikarend - Nisaetus floris
Flores havikarend - Nisaetus floris
Flores havikarend - Nisaetus floris
Flores havikarend - Nisaetus floris
Flores havikarend - Nisaetus floris
Flores havikarend - Nisaetus floris
Flores havikarend - Nisaetus floris
Flores havikarend - Nisaetus floris
Flores havikarend - Nisaetus floris
Flores havikarend - Nisaetus floris







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites