HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Fijihavik - Accipiter rufitorques

Fijihavik

Accipiter rufitorques

Nederlands FIJI HAVIK

Accipiter rufitorques (Peale, 1848)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Accipiter
English Fiji Goshawk Français Autour des Fidji
Deutch Fidschisperber Italiano Astore delle Isole Figi
Polish krogulec rdzawoszyi Português Açor de colar ruivo
Svenska Fijihök Español Gavilán de las Fiji
Dansk Fijiduehøg Russkiy Фиджийский ястреб

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort is stabiel.
Er leven naar schatting 670 tot 6.700 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Accipiter rufitorques heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 30 - 42 cm
Spanwijdte : 58 - 73 cm
Gewicht : (M) circa 190 - 209 gram / (V) circa 280 gram

Kenmerken Kenmerken:
De Fijihavik kan ongeveer 30 tot 40 cm groot worden; vrouwtjes worden doorgaans iets groter dan mannetjes. De vogel heeft lange poten en een lange staart. De kop en de bovenkant van het lichaam zijn grijs van kleur, en de onderkant bleekroze. Juvenielen zijn echter bruin van kleur en zullen pas op latere leeftijd de volwassen kleuren verkrijgen.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Bosgebieden en savanna landschap.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De Fijihavik voedt zich met andere vogels (zoals duiven), insecten, geïntroduceerde knaagdieren en kleine reptielen. Hij zou zich, volgens sommige waarnemingen, echter ook voeden met garnalen uit de familie Palaemonidae, en met lokale zoetwatervissen. Ze kunnen ook hinder veroorzaken bij de lokale boeren in Fiji, aangezien ze soms op kippen jagen.

Voortplanting Voortplanting:
Het broedseizoen van de Fijihavik valt tussen juli en december. De meeste eieren worden tussen tussen september en oktober gelegd. Het nest van de vogels bestaat uit een platform dat opgebouwd is met takken, en gelegen is in een boom met zeer dicht bladerdak. In het nest worden jaarlijks twee tot drie eieren gelegd.

Overige Overige:
Men heeft lange tijd gedacht dat de Fijihavik en de Australische havik (Accipiter fasciatus) dezelfde soort waren. Deze laatste leeft in Australië en Nieuw-Caledonië. Hoewel de Fijihavik vandaag endemisch is in Fiji, moet zijn verspreidingsgebied vroeger verder hebben gelegen. Men heeft namelijk fossielen van deze vogels gevonden op eilanden in Tonga.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Fiji.

FOTOGALERIE

 


Fijihavik - Accipiter rufitorques
Fijihavik - Accipiter rufitorques
Fijihavik - Accipiter rufitorques
Fijihavik - Accipiter rufitorques
Fijihavik - Accipiter rufitorques
Fijihavik - Accipiter rufitorques
Fijihavik - Accipiter rufitorques
Fijihavik - Accipiter rufitorques
Fijihavik - Accipiter rufitorques
Fijihavik - Accipiter rufitorques
Fijihavik - Accipiter rufitorques
Fijihavik - Accipiter rufitorques







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites