Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Enquinoctialebuizerd - krabbenbuizerd - Buteogallus aequinoctialis
Enquinoctialebuizerd - krabbenbuizerd - Buteogallus aequinoctialis
Enquinoctialebuizerd - krabbenbuizerd - Buteogallus aequinoctialis
Enquinoctialebuizerd - krabbenbuizerd - Buteogallus aequinoctialis
Voorkomen Enquinoctialebuizerd - krabbenbuizerd - Buteogallus aequinoctialis
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Enquinoctialebuizerd - krabbenbuizerd - Buteogallus aequinoctialis (Gmelin, 1788)
English Rufous Crab Hawk FranÁais Buse buson Italiano Poiana rossiccia cancrivora
Svenska KrabbvrŚk Deutch Rotbauchbussard EspaŮol Busardo-negro del AtlŠntico
PortuguÍs Gaviao-caranguejeiro Dansk KrabbevŚge Polski Czarnostrzab rdzawoskrzydly
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Buteogallus aequinoctialis heeft geen ondersoorten (monotypisch).
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 42 - 47 cm
Spanwijdte : 90 - 106 cm
Gewicht : (M) circa 506 - 665 gram / (V) circa 725 - 945 gram
 
Kenmerken:
Deze roofvogel is donkerbruin met een roodachtige buik en gele klauwen. Heeft een onopvallende korte zwarte staart met een smalle witte band in het midden en een smalle witte punt. Het hoofd, de keel en de nek zijn zwart, terwijl de primaire en secundaire delen van de vleugel donkerbruin zijn.

De ogen zijn ook donkerbruin, met een gele washuid (de huid tussen oog, neusgat en snavel). De gebogen snavel heeft een witte basis maar is overwegend zwart. Het lichaam van de krabhaak is ongeveer 42-47 cm lang, terwijl de spanwijdte 90-106 cm is. De vrouwtjes zijn meestal veel groter dan de mannetjes, met een gewicht van 725-945 gram in plaats van 506-665 gram.
 
Vlucht:
De rufous crab-hawk zit meestal op lage tot gemiddelde hoogte en cirkelt ook vaak om prooien van bovenaf aan te vallen. Het is meestal overdag actief.
 
Verspreiding:
BraziliŽ, Frans-Guyana, Guyana, Suriname, Trinidad, Tobago, Venezuela.
 
Habitat:
Laaggelegen kustmoerassen, mangroven, natte savannes en rivierranden; voornamelijk in mangroven.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Meestal krabben, maar ook vis. Ze jagen door op lage takken boven de moerassige kustvegetatie te zitten en duiken vervolgens het moerasgebied in, waar het zijn klauwen gebruikt om een ​​krab op te rapen en naar een droge baars te voeren om zich te voeden.
 
Voortplanting:
De krabbenbuizerd nestelt het hele jaar door, in Suriname van februari tot augustus, het regenseizoen, en in het zuidoosten van BraziliŽ vanaf september. Zoals de meeste buizerden gebruiken ze twijgennesten bekleed met bladeren, ongeveer 15-25 m boven het water. Het minimum aantal geproduceerde eieren is ťťn, maar helaas is het maximum slechts twee eieren.
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: