HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Cubaanse langsnavelwouw - Chondrohierax wilsonii

Cubaanse langsnavelwouw

Chondrohierax wilsonii

Nederlands CUBAANSE LANGSNAVELWOUW

Chondrohierax wilsonii (Cassin, 1847)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Chondrohierax
English Cuban Kite Français Milan de Cuba
Deutch Kuba Langschnabelweih Italiano Nibbio cubano
Polish Hakodziób kubanski Português Milhafre cubano
Svenska Kubansk kroknäbbsglada Español Milano de Cuba
Dansk Cubapapegøjebaza Russkiy Коршун Вильсона

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2013 — Critically Endangered (CR)
2012 — Critically Endangered (CR)
2010 — Critically Endangered (CR)
2009 — Critically Endangered (CR)
2008 — Critically Endangered (CR)
2004 — Critically Endangered (CR)
2000 — Critically Endangered (CR)
1994 — Not Recognized (NR)
1988 — Not Recognized (NR)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 50 tot 249 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Chondrohierax wilsonii heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 38 - 43 cm
Spanwijdte : ? cm
Gewicht : (M) circa - gram / (V) circa - gram

Kenmerken Kenmerken:
Gedrongen roofvogel met enorme gele snavel. Mannetje aan de bovenzijde donkergrijs, grijze staart met drie zwarte balken en bleke tip. Vrouwtje aan de bovenzijde bruin. In alle gevallen heeft het verenkleed een kenmerkende ovale vorm. Een vergelijkbare soort is de Breedvleugelbuizerd (Buteo platypterus), echter deze heeft een kortere staart en zonder balk op de ondervleugels. De Cubaanse langsnavelwouw (Chondrohierax wilsonii) was vroeger wijdverspreid over Cuba, maar beperkt zich nu tot een heel klein gebied in het oosten van het eiland tussen Moa en Baracoa, en mogelijk andere delen van Holguín en Guantánamo provincies. Het is de zeldzaamste roofvogel van Cuba en staat op de rand van uitsterven.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Het is nu beperkt tot bos. Historisch gezien bewoond deze soort vegetatie en bergbossen.

Geluid Geluid:
Geen geluid gedocumenteerd.

Voedsel Voedsel:
Hij voedt zich voornamelijk met boom- en naaktslakken.

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:
De daling is vooral toe te schrijven aan de vernietiging van habitat en verandering veroorzaakt door houtkap en ontginning voor landbouw. Boeren vervolgen deze soort, omdat ze (ten onrechte) denken dat het aast op pluimvee. Oogsten heeft blijkbaar het aantal slakken verminderd en daarmee de beschikbaarheid van voedsel.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Cuba.

FOTOGALERIE

 


Cubaanse langsnavelwouw - Chondrohierax wilsonii
Cubaanse langsnavelwouw - Chondrohierax wilsonii
Cubaanse langsnavelwouw - Chondrohierax wilsonii
Cubaanse langsnavelwouw - Chondrohierax wilsonii







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites