Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Cassin kuifarend - Aquila africana
Cassin kuifarend - Aquila africana
Cassin kuifarend - Aquila africana
Voorkomen Cassin kuifarend - Aquila africana
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Cassin kuifarend - Aquila africana - (Cassin, 1865)
Synonym(s): Aquila africanus - Spizaetus africanus
English Cassin's Hawk-eagle FranÁais Aigle de Cassin Deutch Schwarzachseladler
Italiano Spizaeto di Cassin Svenska Cassins tofsŲrn EspaŮol Ńguila-azor CongoleŮa
PortuguÍs Ńguia-africana Polski Wojownik bialobrzuchy Dansk SkovhÝgeÝrn
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Aquila africana heeft geen ondersoorten (monotypisch).
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 50 - 61 cm
Spanwijdte : 103 - 113 cm
Gewicht : (M) 900 - 1000 gram / (V) circa 1200 gram
 
Kenmerken:
Lichte kam, zwartachtig van boven met korte maar brede ronde vleugels, zwarte onderzijde. Er leven naar schatting 670 tot 6.700 volwassen exemplaren in het wild.
 
Vlucht:
Angola, Burundi, Kameroen, Kongo, Ivoorkust, Equatoriaal-Guinea, Gabon, Ghana, Guinee, Liberia, Nigeria, Rwanda, SiŽrra Leone, Togo, Oeganda.
 
Verspreiding:
-
 
Habitat:
Primair regenwoud.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
De maaginhoud van verzamelde exemplaren is onderzocht. Hieruit  is gebleken dat deze overblijfselen van vogels en boomeekhoorns bevatten.
 
Voortplanting:
Het nest is gebouwd met takken en bevindt zich in het bladerdak van een boom en is bekleed met verse bladeren. Het legselgrootte is 1-2 eieren die worden gelegd van oktober tot december in Ghana en Gabon en in december in Oeganda.
 
Overige:
Van het gedrag en details van de Cassin kuifarend is weinig bekend, omdat het een geheimzinnige soort is die zelden wordt gezien. Dit wordt bemoeilijkt omdat deze vogel  meestal over het bladerdak zweeft.
 
Ingezonden foto's:
©: