HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Bruine Slangenarend - Circaetus cinereus

Bruine Slangenarend

Circaetus cinereus

Nederlands BRUINE SLANGENAREND

Circaetus cinereus (Vieillot, 1818)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Circaetus
English Brown snake eagle Français Circaète brun
Deutch Schlangenadler Italiano Biancone cenerino
Polish Gadozer brunatny Português Águia cobreira castanha
Svenska Brun ormörn Español Culebrera Sombría
Dansk Einfarb Schlangenadler Russkiy Бурый змееяд

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2015 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.

Ondersoorten Circaetus cinereus heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 75 cm
Spanwijdte : 164 cm
Gewicht : (M) circa 1500 - 2500 gram / (V) circa 1500 - 2500 gram

Kenmerken Kenmerken:
De vogel is 75 cm lang en weegt 1,54 tot 2,46 kg en de spanwijdte is 1,64 m. Deze slangenarend onderscheidt zich van een jonge Beaudouins slangenarend omdat hij meer rechtop zit en donkerder bruin gekleurd is. De slagpennen zijn van onder zilverwit en de dekveren zijn donker. Onvolwassen vogels zijn bleker gekleurd.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Deze soort komt voor van Senegal en Gambia tot Ethiopië en zuidelijk tot Zuid-Afrika. Het leefgebied is savanne met wat bos. Savanne, struikgewas, bos, woestijn, grasland.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De vogel jaagt op slangen, ook grote en giftige soorten, verder op grote hagedissen en zelden kleine zoogdieren of vogels.

Voortplanting Voortplanting:
Deze soort is solitair en een koppel wordt op elk moment van het jaar op dezelfde plaats gezien. Mannetjes doen bijna alle bekende territoriale weergavevluchten, die soms escaleren van typische stijgende vlinderachtige grillige vluchtbewegingen en, indien geëscaleerd, tot in elkaar grijpende klauwen en cartwheeling. Het paren vindt plaats van november tot juli in het noordelijke deel van het verspreidingsgebied.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Kameroen, Tsjaad, Kongo, Ivoorkust, Eritrea, Ethiopië, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Kenia, Liberia, Malawi, Mali, Mauritanië, Mozambique, Namibië, Niger, Nigeria, Rwanda, Senegal, Siërra Leone, Somalië, Zuid-Afrika, Soedan, Swaziland, Tanzania, Togo, Oeganda, Zambia, Zimbabwe.

FOTOGALERIE

 


Bruine Slangenarend - Circaetus cinereus
Bruine Slangenarend - Circaetus cinereus
Bruine Slangenarend - Circaetus cinereus
Bruine Slangenarend - Circaetus cinereus
Bruine Slangenarend - Circaetus cinereus
Bruine Slangenarend - Circaetus cinereus
Bruine Slangenarend - Circaetus cinereus
Bruine Slangenarend - Circaetus cinereus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites